Jedna od novogodišnjih odluka je „početi s vežbanjem“ ili „više ću vežbati“. Ono jeste zaista dobro za organizam, ali stručnjaci kažu da bi trebalo da, ako već vežbamo, i ako možemo, da radimo to „žustrije“. U tome bi mogla da vam pomogne muzika jer će nas naterati da svaku aktivnost malo ubrzamo, prenosi BBC.

Za razliku od lagane šetnje, brzo hodanje će pre povećati dotok krvi u mozak i pomoći u oslobađanju hormona zvanog BDNF (neurotrofni moždani faktor) koji doprinosi stimulaciji proizvodnje novih moždanih ćelija, što je vrlo korisno.

Naučnici veruju da osobe koje hodaju brže žive duže od onih kojima je draža ležernija šetnja.

Ranije sprovedeno veliko istraživanje, u koje je bilo uključeno više od 50.000 osoba iz Velike Britanije, otkrilo je da su oni koji su rekli da obično hodaju brže i žustrije, živeli u proseku za 24 odsto duže u odnosu na grupu koja je odgovorila da hoda sporijim tempom.

Britanski naučnici odlučili su da provere kakav uticaj na brzinu hoda ima muzika i pomaže li slušanje određene vrste muzike u ubrzanju tempa hodanja.

Definicija „brzog hodanja“ podrazumeva oko sto koraka u minuti, a to opet znači da bi trebalo slušati muziku koja ima malo brži ritam – na primer Abbu „Dancing Queen“ ili Šakiru „Hips Don’t Lie“.

Majkl Mosli, britanski nutricionista i lekar, kaže da je studija pokazala da je muzika pomagala ljudima da brže hodaju i da je u toj grupi uočena nešto veća zdravstvena korist nego u grupi koja je sporijim tempom morala da pređe 10.000 koraka. Primećeno je da su istopili više masnog tkiva, a i imali su veće sniženje krvnog pritiska.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.