Hil: “Niko od nas, bilo da je Srbin ili Amerikanac, ne voli da mu se govori šta da radi”

2
PrintScreen/YouTube/Carnegie Council for Ethics in International Affairs

(Beta) – Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Beogradu da SAD i Srbija treba da pronadju zajednčke interese te da u narednih 140 godina bilateralnih odnosa ima puno toga da se uradi.

“SAD i Srbija treba da pronadju zajednčke interese i započnu iskrene razgovore o svojim različitostima. Kada razmišljamo o narednih 140 godina, ima puno toga da se uradi. SAD shvataju važnost ovog dela sveta i zato nam je i odnos sa Beogradom ekstremno važan”, rekao je američki ambasador Hil danas na Fakultetu političkih nauka u Beogradu na otvaranju dvodnevne konferencije “Srpsko-američko partnerstvo kroz vekove”.

Konferenciju koja traje danas i sutra organizovao je Centar za studije Sjedinjenih Američkih Država Fakulteta političkih nauka povodom obeležavanja 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD.

“Nije na SAD da govore EU ko treba da bude njihov član i ko bi kada trebalo da im se priključi, ali jeste na SAD da kažemo da treba nastaviti sa projektom Evrope koja je cela, slobodna i u miru”, naveo je Hil i dodao da su odnosi sa Evropom, uključujući Srbiju za SAD vrlo važni.

Kako je istakao, Amerikanci i Srbi dele zajedničke karakterne osobine.

“Niko od nas, bilo da je Srbin ili Amerikanac, ne voli da mu se govori šta da radi. Ali mislim da treba bolje da služamo jedni druge, razumemo se. Fundamentalno, malo više moramo da razumemo šta je logika u našim odnosima”, rekao je on i dodao da ima puno Srba u SAD koji su uticali na njegovu zemlju pomenuvši naučnika Nikolu Teslu i NBA košarkaša Nikolu Jokića.

Pomenuo je i rat u Ukrajini, rekavši da ruska invazija na tu zemlju predstavlja opasnost po sve.

Pohvalio je Centar za studije SAD na FPN-u rekavši da je politički sistem SAD vrlo komplikovan i da je zato važno što ga srpski studenti podrobnije izučavaju.

2 KOMENTARA

  1. amerika treba da trazi oprost jer osim ubistva dvijce terorista Bitici i obaranja nekih aviona mi njima nikad nista nazao nismo ucinili…oni su uspeli da bombarduju srbiju na samom isteku drugog svetskog rata, da bombarduju srbe u srpskoj , da na kraju bombarduju i samu srbiji i upadnu na kosovo kako bi kriminalnoj narko drzavi obezbedili postojanje…oni su i dalje na kosovu a kosovo je i dalje najveci distributor i bezbednao utociste za siptarske narko klanove…reklo bi se centralni magacin.

  2. Нема помирења са САД и неће га бити све док се свака, и најамња неправда која је учињена од стране Америке према Србима у потпуности не исправи и док сви амерички злочинци који су извршили злоћчин над Србијом не буду кажњени.

Comments are closed.