Gužve i vraćanje sa granice, vernici se klanjali moštima Vasilija Ostroškog, sve je prošlo bez incidenata: Završen skup u Nikšiću protiv Zakona o slobodi veroispovesti

0
Foto: Printscreen Vijesti video

Današnji skup u Sabornoj crkvi u Nikšiću koji je organizovala Mitropolija crnogorsko primorska završen je bez incidenata, a prema zvaničnim procenama policije prisustvovalo je oko 6.000 građana.

Skup je organizovan protiv usvajanja Predloga zakona o slobodi veroispovesti, a vernici su se danas u Sabornoj crkvi klanjali moštima Svetog Vasilija Ostroškog.

“Sabrali smo se da se ujedinimo. Radosni smo i kada imamo nevolja i teškoća, a imamo ih i danas jer trpimo nepravdu, ali se tešimo Svetim Vasilijem koji je sve muke nosio krepko, ali i hrabro štiteći narod i crkve i objedinio narod oko crkve i vere. Ako neko udari na hram udario je na sve. Molimo se gospodu da urazumi sve one koji su oko srca stavili zlu nameru”, rekao je je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Joanikije je kazao da 800 godina “delanja naše crkve vidimo kao osam vekova napredovanja, jer je naša crkva podarila velike ljude”.

“Ovaj ćemo dan ubuduće proslavljati kao posetu Svetog Vasilija ovom gradu kao što ga proslavljamo onog dana kada su njegove mošti pronešene kroz grad”, rekao je Joanikije.

Pojedini vernici, međutim, nisu uspeli da dođu do Nikšića, jer su autobusi sa graničnog prelaza vraćeni u Republiku Srpsku.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je to ocenio kao gest nepoštovanja i lošu poruku, ne samo građanima Srpske i BiH, već i regiona.

“Taj gest crnogorske Granične policije sigurno ne ide u prilog javno proklamovanim stavovima crnogorske Vlade o potrebi njegovanja dobrosusedskih odnosa i saradnje”, rekao je Dodik.

Na skupu nije bilo stranačkih obeležja, ali su bili prisutni pojedini opozicioni poslanici.

Ni sveštenicima, sveštenomonasima i vernicima Eparhije mileševske, koji su krenuli na crkveno-narodni sabor i poklonjenje moštima Svetog Vasilija Čudotvorca u Nikšić, nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru na graničnim prelazima Ranče Polje, Čemerno i Dobrakovo, saopštila je jutros Eparhija.

Iz Eparhije mileševske su poručili da će ih na Saboru u Nikšiću predstavljati Njegovo preosveštenstvo episkop mileševski Atanasije, koji je obavešten o zabrani ulaska vernicima i sveštenstvu.

Na kružnom toku na ulazu u Nikšić policija je obavestila građane da je zabranjen ulaz u grad automobilima. Takođe, na graničnim prelazima Ilino Brdo i Vraćenovići policija je dozvolila ulazak samo sveštenicima i “porodičnim ljudima”.

Skup pod nazivom “Muž je branič žene i deteta, narod branič crkve i plemena”, organizovale su Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikčićka Srpske pravoslavne crkve (SPC), u crkvi svetog Vasilija Ostroskog u Nikšiću. Za tu priliku su iz manastira Ostrog donete mošti svetog Vasilaja Ostroskog, što je okupilo značajan broj vernika iz Crne Gore, ali i susednih zemalja Srbije i BIH.

Taj potez SPC izazvao je osudu državnih organa Crne Gore uz stav da je reč o “manipulaciji”, “svetogrđu”, te da je prenošenje svečevih moštiju bez prethodne saglasnosti države, nezakonito.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je sinoć govoreći o najavljenom saboru da je u pitanju politizacija crkve.

“I kao što vidite tu sada više i nema kamuflaže. Pored crkvenih velikodostojnika na taj skup pozivaju i politički lideri koji ne skrivaju da prethodno idu u neke centre u regionu, pretpostavljam na konsultacije tog delovanja na tom, kako kažu predbožićnom saboru”, rekao je Đukanović.