Guverner Njujorka Endrju Kuomo podneo ostavku nakon izveštaja državne tužiteljke o seksualnom uznemiravanju: Demokrate mu uskratile podršku…

0

Guverner Njujorka Endrju Kuomo je podneo ostavku nakon istrage državnog tužioca u kojoj je u kojoj se navodi da je Kuomo seksualno uznemiravao više žena, od kojih je većina radila za njega, a takođe je i uzvratio nakon što su se neke žalile, preneo je Gardijan.

Demokratski guverner izgubio je podršku partijskog establišmenta, a američki predsednik Džo Bajden je pozvao Kuoma da podnese ostavku. Slične zahteve je uputila i predsedavajuća Predstavnikom doma iz redova demokrata, Nensi Pelosi. Takođe, lider većine u senatu Čak Šumer, gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio i još neki kongresmen uputili su zahtev guverneru Njujorka da podnese ostavku.

Sa tim je saglasna i većina republikanaca.

Kuomo je u početku bio decidiran. Rekao je da eće podneti ostavku i da nije uradio to za šta ga teret nakon što je državna tužiteljka Njujorka Leticija Džejms objavila podatke petomesečne istrage u kojoj je zaključila da je uznemiravao 11 žena i zloupotrebio svoju poziciju.

Tužiteljka je saopštila da je istraga otkrila da se Kuomo bavio “neželjenim dodirivanjem”, te upućivao komentare “sugestivne” seksualne prirode. Ona je izjavila da je takvo ponašanje stvorilo „neprijateljsko radno okruženje za žene“.

“Istražitelji su razgovarali sa 179 pojedinaca i pregledali 74.000 dokaza”, rekla je Džejms.

“Taj dokaz je stvorio duboko uznemirujuću, ali jasnu sliku”, dodala je ona.

Istraga o tvrdnjama o seksualnom uznemiravanju jedna je od nekoliko koje je državno tužilaštvo pokrenulo protiv Kuoma i njegovog najužeg kruga. Kontroverze koje su ranije vezivale za Kuoma daleko su od priznanja za zasluge koje je dobio na početku pandemije koronavirusa.

U januaru je državna tužiteljka predstavila izveštaj njenog pregleda o tome kako je njegova administracija postupila sa smrtnim slučajevima u staračkim domovima tokom izbijanja pandemije kovida-19. Izveštaj je otkrio da je njegova administracija umanjivala broj smrtnih slučajeva u staračkim domovima za oko 50 odsto.

Osim toga, Džejmsova istražuje da li je Kuomo koristio službene resurse za pisanje i objavljivanje svoje knjige: “Američka kriza: lekcije liderstva tokom pandemije kovid-19”.

Kuomo je negirao navode o “dodirivanju” bilo koga na neprikladan način, ali je u februaru objavio saopštenje u kom priznaje da su neke njegove primedbe na radnom mestu “možda bile preterane ili previše lične”. U saopštenju se navodi da mu je “iskreno žao” onih koji su možda” pogrešno protumačili (primedbe) kao flert“.