Gostiljac: Povučen predlog autentičnog tumačenja, iza svega stoji bankarski lobi

0
Fotografija: Igor Pavićević

(Beta) – Predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Viktor Gostiljac izjavio je danas da su tri poslanika koja su podnela predlog autentičnog tumačenja uputili dopis predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću da povlače taj predlog, iza kojeg, ocenio je on, stoji “bankarski lobi”.

Prema njegovim rečima, povlačenju tog predloga, doprinela je i aktivnost Advokatske komore Srbije.

Ipak, kazao je Gostiljac, jednodnevna obustava rada advokata neće se prekinuti.

“Ovo je znak upozorenja da će advokatura uvek reagovati kada dodje do pokušaja narušavanja pravnog poretka i principa pravne sigurnosti gradjana”, rekao je Gostiljac na konferenciji za novinare u Advokatskoj komori Srbije.

Autentičnim tumačenjem, naglasio je on, dovodi se u pitanje “princip podele vlasti”.

“Princip podele vlasti, na kojem se zasniva svaka demokratska država, ovakvim autentičnim tumačenjem bio bi potpuno narušen. Zakonodavac donosi zakon, a sud sudi i donosi pravo. Na ovaj način, zakonodavac je pokušao da preuzme nadležnosti suda i da donese autentično tumačenje koje ima snagu zakona”, rekao je on.

Narodna skupština ima pravo da donosi autentična tumačenja, ali, naglasio je Gostiljac, ona kao “najbliža institucija naroda” mora to pravo da koristi restriktivno i da bude odgovorna.

On je ukazao na to da se predloženim autentičnim tumačenjem ponovo aktivirao “princip retroaktivnosti”, iako Ustav Srbije to ne dozovoljava, sem ako se radi o opštem interesu, “što ovde sigurno nije slučaj”.

Tim predlogom se umanjuje i pravni stav Vrhovnog kasacionog suda, dodao je on.

Gostiljac je napomenuo da je rešenje problema na strani banaka.

“Oni to mogu da reše u jednom danu, mogu da isplate te troškove, imaju sve račune klijenata i na taj način da eliminišu i zaustave sve ove postupke, ali to ne žele iz svojih razloga, imaju svoju matematiku”, objasnio je on i dodao da Narodna banka Srbije može da pošalje uputstvo.

Rešavanje tog problema ne može da se prebaci na gradjane i na advokaturu koja njih zastupa, smatra Gostiljac.

On je istakao da veruje da je na predlog o autentičnim tumačenjima “stavljena tačka”, ali da će AKS pratiti situaciju i reagovati ako bude bilo potrebno.

Advokatska komora Srbije organizovala je danas jednodnevnu obustavu rada svih advokata na teritoriji Srbije, zbog predloga poslanika za autentično tumačenje odredbi zakona o zaštiti potrošača, o zaštiti korisnika finansijskih usluga i o obligacionim odnosima.

Ministarka pravde pozdravila povlačenje predloga za autentično tumačenje zakona 

Ministarka pravde Maja Popović pozdravila je danas povlačenje predloga za autentično tumačenje odredaba zakona o zaštiti potrošača, o zaštiti korisnika finansijskih usluga i o obligacionim odnosima i dodala da će se “masovne tužbe u bankarskim sporovima” rešiti izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku.

“Svesni smo izazova sa kojima se suočava celokupan privredni i finansijski sektor, kao i kompletno pravosudje zbog postojanja masovnih tužbi u bankarskim sporovima. U tom smislu, Ministarstvo pravde je posvećeno radu na Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, čije odredbe treba da dovedu do smanjenja broja tužbi, rasterećenja pojedinih sudova, kao i smanjivanja troškova za Srbiju koji su posledica bankarskih sporova imajući u vidu da država isplaćuje ogromna sredstva zbog povrede prava na sudjenje u razumnom roku”, navela je Popović u saopštenju.

Kako je ocenila, navedenim izmenama i dopunama “svi gradjani će moći da ostvare svoja prava pred sudovima u Srbiji za znatno kraći vremenski period i sa znatno nižim troškovima postupka”.

Papović: Troškovi kredita treba da budu sadržani u kamatama, a ne da ih banke posebno naplaćuju 

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović rekao je danas da bi troškvi obrade kredita u bankama u Srbiji trebalo da budu uračunati u kamatu ili proviziju, a ne posebno iskazani i naplaćeni.

“Naknada troškova obrade kredita bi trebalo da bude sadaržana u kamati ili proviziji, a ne da ih banke posebno naplaćuju. Da li to znači da banke treba da zaračunavaju posebno trošak i kada otvorite njihova vrata”, rekao je Papović za Betu, povodom zahteva tri poslanika Srpske napredne stranke da Skupština Srbije da autentično tumačenje tri zakona koja se odnose na bankarsku naplatu posebnih troškova obrade kredita.

Poslanici Dejan Kesar, Veroljub Arsić i Jelena Žarić Kovačević zatražili su od Skupštine Srbije da danas usvoji predlog autentičog tumačenja odredbi Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče zatražio da ga povuku iz procedure.

Suština tumačenja sva tri propisa je da se bankama dozvoljava da naplaćuju naknadu obrade kredita i ostalih usluga, bez obaveze da o visini takse i njenoj svrsishodnosti polemišu sa klijentima.

Poslanici su tumačenjem tri zakona ocenili da banke imaju pravo da naplaćuju te namete, što je u suprotnosti sa većinom do sada donetih sudskih odluka u korist klijenata, koji su tužili banke, a prema nezvaničim procenama tužilo ih je oko 100.000 klijenata.

“Ne znam šta znači autentično tumačenje, njegovi autori treba da objasne šta podrzumevaju pod tim”, rekao je Papović.

Dodao je da su mnogi zakoni i pravilnici doneti pod pritiskom raznih lobija.

Sudovi su, kako je rekao Papović, zatrpani tužbama klijenata banaka zbog naplate posebnih troškova obrade kredita i ako je neko hteo da ih rastereti to je mogao izmenom Zakona o parničnom postupku koji je do 2012. godine sadržavao odredbu o kolektivnoj tužbi, ali je tada izbačena iz zakona.

Da nije isključena iz zakona kolektivna tužba je sada mogla da obuhvati sve tužbe klijenata i da se prolem zatrpanih sudova istim tužbama reši na osnovu jedne presude.

Papović je rekao da svaki trošak mora biti jasno iskazan kako bi klijenti bili obavešteni o njihovim obavezama.

“Sada smo došli u apsurdnu situaciju od koje samo advokati imaju korist jer zastupaju klijente i naplaćuju njihove troškove”, rekao je Papović.