Glasovi publike i žirija i Pesma Evrovizije: Iz kojih država je Konstrakta dobila najviše poena?

1
(Beta/AP Photo/Luca Bruno)

Takmičari iz 25 zemalja u finalu 66. Pesme Evrovizije u Torinu pokušali su da dođu do trofeja za najbolju pesmu Evrope. Među njima je i bila i predstavnica Srbije Ana Đurić Konstrakta, koja je nastupila pod rednim brojem 24, sa pesmom “In corpore sano” i završila na petom mestu. Na kraju je pobedila Ukrajina, najviše zahvaljujući glasovima publike. Kaluš orkestra i Stefanija tako su bolje prošli od Velike Britanije, Španije i Švedske, koje su se našle između Ukrajine i Srbije.

Srbija je od žirija dobila svega 87 poena i bila 11. prema rasporedu nakon glasova žirija. Bodove je Srbija dobila iz petnaest zemalja.

Po 12 je osvojila od Hrvatske i Crne Gore, 10 iz Severne Makedonije, osam iz Australije, a sedam iz Finske. Po šest poena je osvojila iz Slovenije i Španije, pet iz Irske, po četiri iz Belgije, Švedske, Italije i sa Kipra. Portugalija je Srbiji, odnosno njihov žiri, dao tri poena, a Litvanija i Velika Britanija po jedan poen.

Kada su uračunati glasovi publike – pretvoreni proporcijom u 225 poena – Srbija je završila na visokom petom mestu.

Ukoliko bi se računali samo glasovi publike, Konstrakta bi zauzela četvrtu poziciju – iza Ukrajine (439 poena), Moldavije (239) i Španije (228).

A kako je glasala publika, barem kada je reč o Srbiji?

Iz Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Slovenije i Švajcarske, Konstrakta je dobila po maksimalnih 12 poena glasova publike.

Građani Austrije, Bugarske i Češke, takođe su glasali u velikom broju za Srbije, te je iz ove tri države stiglo po 10 poena.

Po osam bodova Konstrakta je dobila iz Australije, Francuske, Grčke, San Marina i Švedske, a po sedam sa Kipra, iz Finske, Gruzije, Nemačke, Izraela, Italije i Rumunije.

Šest poena stiglo je tri zemlje – Jermenija, Azerbejdžan i Malta.

Poljska i Portugalija, odnosno njihovi građani, dale su Srbiji po pet bodova, a Albanija, Holandija i Norveška po tri.

Po dva je pristiglo iz Belgije, letonije i Španije, dok je po jedan sa Islanda, iz Irske i Velike Britanije.

Iz pet država nije stigao nijedan poen publike, a to su Danska, Estonija, Litvanija, Ukrajina i Moldavija.

1 KOMENTAR

  1. Skoro sve poene su nam dali iz ex juge tj oni koji razumeju srpski . Zato ova Evrovizija nikako ne može da bude merilo kvaliteta pesme .

Comments are closed.