GIK formirao komisiju za izborni materijal: Otvoreni džakovi, obavljen uvid…

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

Na sednici Gradske izborne komisije Beograda formirana je komisija za uvid u izborni materijal. Sekretar GIK-a je obavestio prisutne da je primljeno još 125 prigovora.

Sednica je prekinuta posle 10 minuta i usledila je pauza zato što podnosioci prigovora nisu prihvatili predlog predsednika GIK-a da se rešavanje po tim prigovorima učini tako što će se obaviti uvid u kompletan izborni materijal i utvrditi pravno valjane činjenice.

Međutim, predlog je usvojen većinom glasova.

Članovi GIK-a odlučivali su o načinu postupanja po prigovorima podnetim 6. i 8. aprila, koje je podnela koalicija Ujedinjeni za pobedu Beograda, koalicija Duško Vujošević – Boris Tadić – Ajmo ljudi i Grupa građana Moramo – Za dobar grad – Ne davimo Beograd – Akcija – Ekološki ustanak – Ćuta – Izbori za našu opštinu – platforma Solidarnost – Forum Roma Srbije.

GIK je imao rok do večeras u 20 sati da odluči o prigovorima, a taj rok je, odlukom da se otvaraju džakovi sa glasovima, produžen.

Pavle Dimitrijević iz Crte rekao je da bez obzira što ističe rok od 72 sata, zakon više ne predviđa odredbu da se prigovor smatra usvojenim, ukoliko se ne odluči o njemu u zakonskom roku.

“Tako da eventualno kršenje roka ne bi proizvelo pravnu posledicu, sve liszte, odnosno predlagači, bi imali pravo da ulože žalbu Upravnom sudu. To je jedini pravni lek koji bi podnosiocima prigovora ostao”, rekao je Dimitrijević, a prenosi N1.

CRTA prenosi da je formirana komisija za uvid u izborni materijal od 12 članova.

“Uvid u izborni materijal će se vršiti za sva biračka mesta na koje se odnose tvrdnje iz prigovora, a tiču se nedostaka ili nepravilnosti oko izbornog materijala (kontrolni list, potvrde o glasanju, logičko računske greške…)”, navela je CRTA na Tviteru.

Predsednik GIK-a Zoran Lukić ranije je rekao da je stigao 381 prigovor. On je predložio da se formira komisija nadležna za otvaranje vreća sa izbornim materijalom.

Lukić je ranije danas rekao da je komisija primila više od 350 prigovora, koji se odnose na to da nisu tačni ili dobro formulisani rezultati koje su birački odbori utvrdili i u kojima se predlaže poništavanje glasanja na tim mestima.

“Moj predlog će biti, s obzirom na obimnost prigovora i njihovu suštinu koja zahteva uvid u izborni materijal, da se donese odluka da se sve vreće sa izbornim materijalom otvore, sa glasačkih mesta na koja se prigovori odnose, a da tome prisustvuju predstavnici svih lista”, rekao je Lukić, a preneo je portal Nova.rs.

On je na sednici, održanoj kasno sinoć, rekao da s obzirom da postoji sumnja u izborni materijal i u ono što su radili birački odbori, mora da se odluči da se otvore sve vreće.