Gert Raudsep: Mamurluk u “Besi”

0
Screenshot

Serija „Besa“ je od prve sezone zalepila gledaoce za ekran, a tradicija je nastavljena i sa drugom sezonom koju upravo gledamo na kanalima Superstar i Prva TV. Sada su tu i ekrani mobilnih na kojima fanovi prave grupe u kojima se komentariše o akcijama serije i junacima.

U drugoj sezoni publiku je osvojila glumačka ekipa iz Estonije, gde je serija delom snimana, a naročito lik inspektora Kaspara koji tumači poznati estonski glumac Gert Raudsep. I on je u „Besi“ „ispoštovao“ detektivski žanr, pa kao i svaki dobar „fiktivni“ inspektor u „ličnom naoružanju“ pored revolvera i značke nosi i neizbežnu cigaretu i jutarnji mamurluk.

Kako vam je zvučala ideja da se pojavite u srpskoj seriji „Besa”?

Odmah mi se učinilo veoma uzbudljivim. Pre svega, ko bi u Estoniji ikada pomislio da će igrati u najboljoj i najpoznatijoj seriji u Srbiji?! Niko. Drugo, rad van zone komfora je uvek dobar i isplativ. I uzbudljiv! Pogotovo sa dobrim režiserom i odličnim glumcima.

Da li su pripreme za seriju uključivale samo čitanje scenarija i razgovor sa rediteljem ili ste se interesovali za balkansku kriminalnu stvarnost i čitali o njoj i van scenarija?

Ovaj angažman je „došao“ na samom kraju mog odmora. Naravno, tokom leta sam se odmarao i sav posao u vikendici ostavljao do poslednjeg trenutka. Tako su se preklopili planirani radovi i priprema teksta, pa nisam uspeo da obradim mnogo materijala pored njega, ali ipak sam neke stvari već znao. Osim toga, uspeo sam da odgledam polovinu prve sezone serije pre snimanja, što mi je dalo relativno dobar uvid u stanje stvari.

Policijski inspektori, detektivi, uvek imaju neuredan privatni život. To je karakteristika svih kao što je to u “Mare of Easttown”. Strastveni ste pušač u “Besi”… Da li se vaš lik uklapa u decenijske detektivske profile? Za šta drugo osim za cigarete?

Pa, zaista sam pokušavao da uradim nešto u tom pravcu, ali nisam mislio da treba da odgovorim direktno na taj stereotip. Same scene i replike su vodile moj lik u tom pravcu. A pored cigareta? Pa naravno, tu je i jutarnji mamurluk. Ali moj lik to priznaje i drži sve pod kontrolom. Nadajmo se. Dobro je bilo i što su moja razmišljanja o liku bila ista kao Igorova (Igor Stoimenov, kreator druge sezone serije).

Snimanje „Bese” u Estoniji donelo je seriji skandinavski šarm, počevši od neba, ambijenta… Da li ste ljubitelj skandinavskog kriminalnog žanra? Imate li omiljenu skandinavsku kriminalističku seriju?

Da, to je stvarno lepo, vi ste to istakli pa sam i sam primetio niske oblake. Nisam baš najažurniji pratilac skandinavskih krimi serijala – svestan sam da postoje, ali ih ne gledam redovno. Ko bi sve mogao da postigne?

U seriji „Mad Men“, glumci su zapravo pušači i u privatnom životu. Pušite u Besi, jeste li i u stvarnom životu pušač? Slobodno recite – nećemo reći nikome.

Ja sam pušač koji trenutno ne puši. Svaki dan nosim paklicu cigareta u džepu. Počeo sam da pušim sa 15 godina. Počeo sam da prestajem da pušim sa 33 godine. Bio je to dug proces, ali mi je najjasnije pokazao u koliko cigareta zapravo uživam tokom dana. Tokom poslednjih 18 godina bilo je perioda od tri do šest meseci kada sam ponovo pušio, ali poslednje tri godine nisam ni imao apetita za to. Možda ponekad kada sunce počne da izlazi sve više u proleće i dok pijem čašu belog vina u kafeu na otvorenom. Najverovatnije ću popušiti još cigareta u životu.