Imanje na kojem je osnivač i lider Islamske države Abu Bakr al Bagdadi navodno preminuo nalazi se na severozapadu Sirije, a ova lokacija je, piše Njujork tajms, neočekivana, pošto je prilično udaljena od uporišta terorističke grupe u Siriji.

Google Maps

Imanje se nalazilo na svega nekoliko kilometara od turske granice, u selu Bariša smeštenom na oko 15 kilometara severno od Idliba, prvog većeg grada u blizini. Američki predsednik Donald Tramp juče je saopštio da je Al Bagdadi stradao u raciji koju su izvele Specijalne jedinice SAD.

Google Maps

Američki zvaničnici naveli da su iznenađeni saznanjem da se Al Bagdadi sakrivao u području Idliba na kojim kontrolu ima rivalska grupa Al Kaida, a koje je pritom udaljeno više stotina kilometara od uporišta Islamske države na granici između Sirije i Iraka.

The New York Times | Izvor: Oblasti pod kontrolom ID od 21. oktobra posredstvom Conflict Monitor by IHS Markit; Institut za studije rata.

Bagdadijevo imanje takođe je bilo udaljeno od oblasti na severoistoku Sirije pod kontrolom Kurda koje su poslednjih nedelja zauzele turske snage pošto je Tramp najavio povlačenje američkih trupa.

Kurdski obaveštajci navodno su sarađivali sa američkim obaveštajnim službama kako bi locirali Bagdadija i pratili njegovo kretanje, čak i pošto je Tramp obustavio podršku Kurdima koji su dugo bili glavni saveznici SAD u borbi protiv Islamske države.

The New York Times | Izvor: Oblasti pod kontrolom ID od 26. oktobra 2015. i 21. oktobra 2019. godine posredstvom Conflict Monitor by IHS Markit; Institut za studije rata.

Islamska država je na vrhuncu svoje moći kontrolisala teritoriju veličine Velike Britanije na kojoj je živelo čak 12 miliona ljudi. Uz pomoć kurdskih snaga i drugih saveznika, SAD su početkom godine napale i poslednje uporište Islamske države, kada je Tramp pompezno saopštio da je ID poražena.

Ipak, i bez teritorijalne kontrole, ID je uspevala da izvodi odmazde, bombaške napade, zasede i upade. Većina lidera još uvek je živo.

Sve čitaoce od 14. decembra na kioscima čeka 50. broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku, kao poklon uz novi broj Nedeljnika.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.