“Gazimestan se desio sa 10 godina zakašnjenja. Ja nisam bio tamo, spečili su me zdravstveni problemi…”: Šainović povodom 30 godina od Miloševićevog ključnog mitinga

0
Foto igor Pavicevic

Funkcioner SPS-a Nikola Šainović je u poslednjem Izvršnom veću SR Srbije bio sekretar za energetiku. Učestvovao je u organizaciji proslave povodom 600 godina od Kosovskog boja. Ali tog Vidovdana nije bio na Gazimestanu.

„Sprečili su me zdravstveni problemi“, rekao je Šainović za novi broj Nedeljnika, koji je na kioscima od četvrtka 27. juna.

U novom Nedeljniku objavljeno je veliko istraživanje povodom 30 godina od mitinga na Gazimestanu na kom je, kako se to često navodi, Milošević ustoličen za srpskog vožda.

Šainović na ovaj skup gleda kao na jedan događaj u kontinuitetu kosovskog pitanja.

„Problem Kosova je počeo pre Miloševića i traje posle njega“, kaže Šainović.

Što se tiče efekta Gazimestana, Šainović navodi da je on probudio tu potrebu za reorganizacijom države.

„Država je promenila Ustav, ali nažalost, Gazimestan se desio sa najmanje 10 godina zakašnjenja…”, rekao je Šainović između ostalog.

U novom Nedeljniku čitajte veliko istraživanje o mitingu na Gazimestanu – danu koji je odredio sudbinu Srbije i Jugoslavije: Gde je Srbija pogrešno skrenula, kako je organizovan miting, šta je govorio a šta mislio Milošević, kako su Gazimestan pamtili tadašnji članovi Predsedništva SFRJ, kako je Azem Vlasi prenos gledao iz zatvorske ćelije, a Nikola Šainović zbog zdravstvenih problema propustio miting, kako su tog dana Crkva i država ponovo postale jedno, kako će Gazimestan pamtiti istorija i šta je moglo da bude drugačije + Ekskluzivni dokument CIA o scenarijima za budućnost Jugoslavije iz 1989. godine

Digitalno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET