#FreeHerFace: Avganistanski TV voditelji nose maske kako bi podržali koleginice nakon dekreta talibana o pokrivanju lica

0
EPA-EFE/STRINGER

Muški TV voditelji u Avganistanu nose maske za lice kako bi pokazali solidarnost nakon što su talibani izdali naređenje da sve žene na informativnim kanalima moraju da pokriju lice.

U protestu pod nazivom #FreeHerFace na društvenim mrežama, muškarci na Tolo njuzu nosili su maske kako bi oponašali efekat vela za lice koje su njihove koleginice primorane da nose, piše Gardijan.

Talibansko Ministarstvo za propagiranje vrlina i prevenciju poroka naredilo je svim avganistanskim medijima da koriste maske za voditeljke. Odluka je konačna i nije bilo prostora za raspravu, navodi se.

Sebhat Sefer je pročitao vesti noseći masku ubrzo nakon što je naredba objavljena.

https://twitter.com/_EmmaGH/status/1529040043121295360naredba objavljena.

To je prema dekretu izdatom početkom maja da sve žene moraju da pokriju lice u javnosti, a muški rođaci se suočavaju sa novčanom kaznom ili zatvorom ako se ne pridržavaju.

Mnoge žene u gradovima kao što je Kabul, uključujući TV voditeljke, usprotivile su se naredbi. Lema Spesali, 27, voditeljka vesti za 1TV u Kabulu, rekla je za Gardijan da je dobila vest o poslednjem dekretu Talibana po dolasku na posao u nedelju ujutro. “Dva člana talibana su došla u našu kancelariju i rekla da se odluka o obaveznim maskama za ženske voditeljke mora sprovesti. Imali smo kancelarijski sastanak i morali smo da prihvatimo naredbu talibana, ali smo odlučili da i kolege treba da nose maske i da stoje uz koleginice”.

Tokom devet meseci vladavine talibana, voditeljka je takođe bila primorana da svoju omiljenu šarenu odeću zameni dugim haljinama, i razočarana je i šokirana poslednjim udarcem. “Ne mogu da dišem. Ne mogu da dobijem kiseonik”, rekla je ona. “Moramo tačno da izgovorimo reči. Veoma je teško čitati vesti sa maskom”.

29-godišnji voditelj na privatnom televizijskom kanalu, koji nije želeo da bude imenovan iz bezbednosnih razloga, rekao je Gardijanu da su on i druge muške kolege stavile maske u poslednja dva dana. Kada je talibanska naredba stigla u njihovu kancelariju, rekao je, koleginice su bile očigledno obeshrabrene. “Nastup dok nosite masku je veoma neugodan”, rekao je on. “Kada nastupam sa maskom, osećam se kao da me je neko zgrabio za vrat i ne mogu da govorim”.

Rekao je da će on i njegove kolege nastaviti da protestuju dok talibani ne preispitaju svoju odluku.

U intervjuu za Si-En-En, bivši avganistanski predsednik Hamid Karzai, između ostalih, pozvao je voditeljke da prkose talibanskom naređenju i da ne nose maske.

Ministarstvo za propagandu vrline i prevenciju poroka saopštilo je da je nošenje hidžaba “neophodno”, a najbolji tip su burka i crni arapski hidžab.

Prema novom naređenju, u prvom stepenu nepoštivanja naredbe, talibani će savetovati i davati uputstva nepokrivenu žene; kao drugi korak privešće je; treći korak je tri dana zatvora. Kao četvrti korak, staratelj otkrivene žene biće izveden pred sud i osuđen na odgovarajuću kaznu.

U prvim mesecima najnovije vladavine talibana u Avganistanu, uputstvom je hidžab bio obavezan za novinarke, ali se sve žene nisu pridržavale. Međutim, do septembra je manje od 100 od 700 novinarki u Avganistanu i dalje radilo.

Drugi voditelj, koji nije želeo da bude imenovan, rekao je da je, noseći masku poslednja dva dana, shvatio koliko je teško biti žena u zemlji kao što je Avganistan. “Kada sam video da moja koleginica stavlja masku na lice i pojavljuje se na TV ekranu, krenule su mi suze”, rekao je voditelj. “Tada sam odlučio da i sam nosim masku i protestujem”.

Sahar Fetrat, avganistanska feministička aktivistkinja koja radi za Human Rights Vatch, rekla je za Gardijan: “Muški novinari su nosili maske za lice. To je sjajan čin. To je jedan od retkih slučajeva kada avganistanski muškarci rade nešto simbolično jer su sav otpor i proteste protiv vela do sada činile žene. Pitanje je da li bi oni nosili hidžab? Da li bi se pokrili burkom da im se to traži? Ali koliko daleko ćeš ići? Da cela zemlja nosi burku? I šta da radimo sa tim besom i emocijama? Gde nas to vodi? Ovo su važna pitanja”.