(FOTO, VIDEO) Srednji prst za rasizam i žuti karton za ponašanje: Fudbaler Porta napustio teren zbog rasističkih povika

0
Foto: Profimedia

Fudbaler Porta Musa Marega je napustio teren zbog rasističkih uvreda u 69. minutu utakmice između Porta i domaćina Vitorije Gimaraeš. Marega je desetak minuta ranije pogodio za vođstvo Porta od 2:1. Tada je, kako piše Gardijan, proslovio gol pokazujući, pritom, na svoju boju kaže. Kao odgovor, navijači Vitorije su počeli da bacaju stolice sa tribina ka reprezentativcu Malija.

Situacija se pogoršavala i nakon očiglednih rasističkih povika, Marega je odlučio da napusti teren. Dok je išao ka klupi, fudbaler Porta je pokazao srednji prst navijačima Gimaraeša koji su ga prethodno vređali, a igrači oba tima su pokušali da ga spreče u nameri da napusti utakmicu. Pokušavao je i trener domaćih Seržo Konseisao, ali uzalud. Nakon kraćeg razgovora, Konseisao je odlučio da umesto Marege uvede Vilsona Manafu i tako usliši želju igrača koji nije želeo da nastavi meč. Sudija mu je zbog neprimerenog ponašanja i pokazivanja srednjeg prsta pokazao žuti karton, a nakon meča se na svom Instagram profilu obratio i sam Marega.

“Samo želim da poručim tim idiotima koji su došli na stadion da uzvikuju rasističke povike: Je**te se! Nadam se da ih više nikada neću videti na terenu. Takođe, veliko hvala i sudiji koji me nije zaštitio i što mi je dao žuti karton jer sam branio boju svoje kože”, napisao je Marega, prenosi Gardijan.

Nakon meča, oglasio se i trener Konseisao koji je stao uz svog fudbalera i podržao njegovu odluku o napuštanju igre.

“Mi smo porodica bez obzira na nacionalnost ili boju kože. Ljudi smo i zaslužujemo poštovanje. Potpuno sam ogorčen zbog ovog što se večeras dogodilo. Znam da navijači Vitorije vole svoj klub i da ne dele stavove nekolicine koja je vređala Musu”, rekao je Konseisao, piše Gardijan.

Danas se obratio i premijer Portugala Anotnio Kosta koji je rekao da je incident koji se dogodio na jučerašnjoj utakmici neprihvatljiv i pozvao policiju i Fudbalski savez da daju dobar primer za ubuduće, izricanjem strogih kazni za navijače koji su vređali Maregu. Takođe, premijer Kosta, kome je otac poreklom sa Mozambika, je na svom Tviter nalogu napisao da “nijedno ljudsko biće ne zaslužuje ovakvu vrstu ponižavanja”.

Oglasio se i predsednik Marselo Rebelo de Souza rekavši da osuđuje bilo kakvo ispoljavanje rasizma, ksenofobije ili diskriminacije.

Postupak dela navijača Vitorije koji su vređali Maregu su osudili igrači i rukovodstvo Gimaraeša, Porta kao i ostalih klubova portugalske lige.

Zanimljivo je da je Marega, kao pozajmeljeni fudbaler Porta u sezoni 2016-17, nastupao za Gimaraeš i postigao trinaest golova u 25 ligaških utakmica.

A rezulutat? Rezultat je ostao u drugom planu, iako je Porto pobedom nad Gimaraešom, usled kiksa Benfike, prišao lideru portuglskog Primeire na samo bod zaostatka. Trinaest kola pred kraj sezone Benfika ima 54 boda, a Porto 53.