Pošto je skinut sa postamenta na Kalemegdanu, prestonički simbol, spomenik „Pobednik“ preseljen je u Smederevo, u atelje vajara Zorana Kuzmanovića gde će biti restauriran.

Spomenik je, usled atmosferskih prilika, tokom vremena dobio sloj čađi i oksida.

„Biće uklonjeni debeli slojevi patine kako bi se došlo do originalne površine, nikako do ogoljene površine metala“, kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

„Kako bi se usporio prirodni proces patiniranja, biće obavljena hemijska obrada. Najzahtevniji zadatak biće sanacija narušene statičke sigurnosti skulpture, što je i osnovni razlog zbog kojeg je morala da bude dopremljena u radionicu u Smederevu“, naveli su.

Postament na kome je stajao „Pobednik“, kako se ispostavilo, bio je u gorem stanju od očekivanog. Korozija je potpuno zahvatila čelične profile toliko da su se mogli lomiti rukom.

„Čelične sajle u skulpturi su popucale, tako da se ‘Pobednik’ držao samo preko devet oštećenih šrafova i betona“, pišu Novosti.

Spomenik „Pobednik“ podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Bronzana muška figura rad je vajara Ivana Meštrovića, a postament autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića. Utvrđen je za kulturno dobro 1992. godine.

Komentara

 1. Inženjer građevine
  18. oktobra 2019. 14:17

  Ne nasedajte na naprednjačke botove. Pravi razlog skidanja Pobednika je to što se nagnuo za oko 8 stepeni ka Ratnom ostrvu a sve zbog toga što je prilikom zamene kamena oko njega mesecima prodirala kiša u les ( koji ne podnosi vodu) na kome fundiran postament. Sve je rađeno nepismeno, nestručno i ošljarski, ni dan danas odvodnjavanje celog platoa nije rešeno kako treba. Spomenik bi se sigurno srušio da se nije pristupilo sanaciji. Uostalom, za sanaciju je, konačno, angažovan Građevinski fakultet, jer problem nije nimalo jednostavan. Kakve sajle, kakvi bakrači!

 2. IZGLEDA DA IMAM I ŽIVCE ZA GINISA
  18. oktobra 2019. 14:30

  re: “Čelične sajle su popucale, držalo ga samo devet oštećenih šrafova i beton…”: Kako “Pobednik” sada izgleda u ateljeu u Smederevu Ipak, njegove čelične sajle su morale da izdrže nekoliko nedaća sličnih vladavini SNS i njihovoj rekondestrucije Beograda.

 3. BELGRADE UNDER RECONDESTRUCTION
  18. oktobra 2019. 15:43

  re: “Čelične sajle su popucale, držalo ga samo devet oštećenih šrafova i beton…”: Kako “Pobednik” sada izgleda u ateljeu u Smederevu Ipak, njegove čelične sajle su morale da izdrže nekoliko nedaća sličnih vladavini SNS i njihovoj rekondestrucije Beograda.

 4. Inženjer građevine
  18. oktobra 2019. 15:58

  Kameni postament je ispucao i to jako, video sam lično, usled neravnomernog sleganja i naginjanja spomenika.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.