Film “Dara iz Jasenovca” ispao iz trke za Oskara

3
Foto Promo

Na listi užeg izbora Američke akademije filmske umetnosti i nauke za 93. nagradu po redu, u kategoriji za najbolji međunarodni film, nema Dare iz Jasenovca. Ipak, među 15 kandidata jeste film Bosne i Hercegovine “Quo Vadis, Aida?”, koji će se za nagradu sa stranog govornog područja boriti sa ostvarenjima iz još 14 zemalja.

Sa sajta Variety.com objavljena je lista kandidata.

“Another Round” (Danska) – režija Tomas Vinterberg

“Better Days” (Hong Kong) – režija Derek Cang

“Charlatan” (Češka Republika) – režija Agnješka Holand

“Collective” (Rumunija) – režija Aleksander Nanau

“Dear Comrades!” (Rusija) – režija Andrej Končalovski

“I’m No Longer Here” (Meksico) – režija Fernando Frias

“Hope” (Norveška) – režija Maria Sødal

“La Llorona” (Gvatemala) – režija Jayro Bustamante

“The Mole Agent” (Čile) – režija Maite Alberdi

Night of the Kings” (Obala Slonovače) – režija Filipe Lacot

“Quo Vadis, Aida?” (Bosna i Hercegovina) – režija Jasmila Žbanić

“Sun Children” (Iran) – režija Majid Majidi

“Two of Us” (Francuska) – režija Filipo Menegeti

“A Sun” (Tajvan) – režija Čung Mong-hong

“The Man Who Sold His Skin” (Tunis) – režija Kaouter Ben Hania

Film reditelja Predraga Gage Antonijevića „Dara iz Jasenovca”, o stradanju Srba u zloglasnom ustaškom logoru, izazvao je poslednjih dana mnoge reakcije.

Kako je naveo Filmski centar Srbije, film “Dara iz Jasenovca“ je emotivno snažna drama koja se bavi istorijskom traumom nudeći pre svega poštovanje prema žrtvama. Tema je izuzetno značajna, bolna i traumatična, pri čemu je film izbegao zamku da se ponovo probude aveti prošlosti jer nije stavljen u politički diskurs. Tragične okolnosti nisu predočene u kontekstu opšteg zločina, već je tragedija personalizovana. Zločin ima svoje ime i prezime, tako da se film ne bavi brojkama i opštim mestima, već pojedinačnim sudbinama, stvarajući na taj način veoma sugestivnu sliku tragedije koja se dogodila. Bila je potrebna velika hrabrost celokupne autorske ekipe da se prihvati tako delikatne teme.

3 KOMENTARA

  1. То што “Дара из Јасеновца” није прошла трку за Оскара очекивано је због антисрпске прооаганде којом је дочекана. И иначе у овој “филмској” игри има много политике, закулисних ствари… А наш филм је победио износећи истину о најнељудскијем страдању стотина хиљада српске деце, средовечних, али и стараца. За многе у САД, а и широм света, сада се открива страхота холокауста над невиним српским живљем у “лијепој њиховој”. А то је значајније од било каквог “Оскара”.

  2. Sta je tu čudno?!Amerikanci ne vole Srbe,naročito jer smo naklonjeni Rusima,a ne “amerima”. Koliko god bio dobar film i istinit,mi smo za njih genocidan narod i zlikovci,a ne žrtve. Nista novo..

    • Previše uopšteno pišeš to “Amerikanci”, čovek bi pomislio da nas listom svi mrze. Istina je da prosečan amerikanac pojma nema ni gde smo ni šta smo. Postoji određna struja u Americi koja je uticajna u svim sverama života i koja nema emotivni odnos prema nama, već brani neodbranjive postupke nekih njihovih političara iz 90-tih. Meni nije jasno zašto i naša država ili emigracija nije platitila jedno dobro mazanje bosanskog filma, pa da ni oni ne uđu u trku za Oskara.

Comments are closed.