FIFA zabranila utakmice u Rusiji

0
Beta/(AP Photo/Andy Clayton-King)

(Beta) – Medjunarodna fudbalska federacija (FIFA) donela je odluku da zbog ruskog vojnog napada na Ukrajinu, na tlu Rusije neće biti medjunarodnih  fudbalskih utakmica, a “Zbornaja” će svoje utakmice igrati na neutralnom terernu bez gledalaca.

Fifa je u svom saopštenju i zapretila Rusiji isključenjem ako se situacija brzo ne popravi, prenela je HINA.

Takodje, ruska fudbalska reprezentacija neće smeti da koristi ni rusku himnu ni rusku zastavu. Odluka je donesena jednoglasno, poručili su iz Ciriha.

“FIFA će nastaviti svoj dijalog s MOO-om, Uefa i drugim sportskim organizacijama kako bi odredila sve dodatne mere ili sankcije, uključujući i potencijalno isključenje iz takmičenja, koje će se primeniti u bliskoj budućnosti ako se situacija ne bude brzo popravljala”, poručili su iz FIFA.

Poslednjih dana brojni savezi, fudbalski stručnjaci i igrači vrše pritisak na Fifa da Rusiji zabrani učešće na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u Kataru.

Poljska, Švedska i Češka već su najavile da sledećeg meseca neće igrati dodatne kvalifikacije za Svetsko prvenstvo sa Rusima, a predsednik Francuskog fudbalskog sveza (FFF) Noel Le Gret poručio je kako bi Rusiju trebalo isključiti sa Mundijala.

“Što se tiče nadolazećih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022, Fifa je zabeležila stavove koje su putem društvenih mreža izneli Poljski fudbalski savez, Fudbalski savez Češke Republike i Švedski fudbalski savez i već se uključila u dijalog sa ovim savezima. Fifa će ostati u kontaktu sa njima kako bi svi zajedno pronašli odgovarajuća i prihvatljiva rešenja”, zaključili su iz Ciriha.