Februar je “Mesec velikih mačaka”

0
National Geographic promo/ Derek i Beverli Žuber

Februar na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC WILD rezervisan je za „Mesec velikih mačaka“. Narednih nedelja, a počevši već od ovog vikenda premijerom serijala „Zakleti neprijatelji“ (subota u 18.00) i „Velika odiseja mačaka“ (nedelja od 19.00), gledaoci će moći da prate niz dokumentarnih filmova i serija u slavu najelegantnijih predatora na svetu – velikih divljih mačaka. Dokumentarci nas vode u njihova staništa, istražuju njihovu borbu za opstanak, a videćemo i retke do sada neemitovane snimke iz srca Afrike, preko ušća reke Okvango sve do Tajlanda i dalekog Sibira, jer verovali ili ne – tigrovi žive i na udaljenom istoku Rusije.

Mesec divljih mačaka otvaramo premijerom serijala „Zakleti neprijatelji“ koji prati stado bizona od približno 1200 jedinki koje mora da prođe kroz tri teritorije lavova. Zbog velikih poplava, stado je ostalo zarobljeno na malom ostrvu usred reke Okavango. Lavovi pažljivo motre na svaki njihov pokret. Dobitnik jednog Oskara i tri priznanja Emi, britanski glumac Džeremi Ajrons, ovog puta u ulozi naratora, vodi nas kroz uzbudljivu priču o prilagođavanju životinja u nemilosrdnoj divljini kojom vladaju nepisani zakoni opstanka.

National Geographic promo/ Derek i Beverli Žuber

Udruženje „National geographic” svake godine inicijativom „Mesec velikih mačaka“ podiže svest o ugroženosti divljih mačaka i činjenici da su mnoge od njih suočene sa izumiranjem. Tokom februara biće prikazan i dokumentarni serijal „Divlji tigrovi Rusije“ (13. februar od 18.00) koji se u prvoj jednočasovnoj epizodi bavi retkim amurskim tigrovima, koji su se nedavno nalazili na rubu izumiranja, a čiju je populaciju činilo samo 30 jedinki. Sada ih je, zahvaljujući radu istraživača koji brinu o njihovom opstanku i širenju, skoro 600. Kako bi se snimila ova neverovatna vrsta tigra, serijal je rađen tokom dve godine, pomoću 80 različitih kamera, postavljenih u svakom rezervatu za tigrove na dalekom istoku Rusije. Ovi rezervati smešteni su na planinama Sihote‒Aljin, u nacionalnim parkovima „Zemlja leoparda”, „Bikin” i „Anjujski”, kao i na mnogim drugim drugim mestima.

U nastavku pratimo i život geparda, neobičnih lavova koji se penju po drveću, a Derek i Beverli Žuber, istraživači koji su prethodnih 35 godina posvetili životu sa divljim mačkama, njihovom očuvanju i zaštiti, u svojoj „Odiseji“ vode nas u neverovatnu pustolovinu koja će nam pre svega ukazati na to sa kojim se sve problemima suočavaju afrički lavovi i leopardi da bi živi dočekali sledeći dan. „Velika odiseja mačaka“ samo je jedan od šest dokumentarnih serijala slavnog para TV pustolova koji će posvedočiti njihovoj predanosti velikoj ljubavi prema ovim predatorima koju gaje već skoro četiri decenije. A u jednom od njih – „Život sa velikim mačkama“ (13. februar od 19.00) videćemo i kako se ta ljubav rodila.