Izgledi da će EU u junu odlučiti da otvori pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom neizvesni su posle samita u Berlinu, zbog čega te dve i druge zemlje koje teže članstvu u Uniji postaju nervozne, piše list Fajnenšel tajms (FT).

U tekstu nazvanom „Balkanski snovi“, britanski list navodi da Skoplje, Tirana i ostali koji žele u EU pažljivo posmatraju da li će evropske zemlje, tradicionalno neprijateljski raspoložene prema širenju Unije, popustiti.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron nagovestili su u ponedeljak, na berlinskom samitu čiji su domaćini bili, da Severna Makedonija i Albanija, kao i Srbija, Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, treba da načine veći napredak u reformama, navodi FT.

Iznoseći skeptičan stav Francuske prema proširenju Unije, Makron je rekao da Pariz želi da vidi poboljšanja u oblasti vladavine prava i bezbednosnim, ekonomskim i socijalnim pitanjima, piše list.

Kako se navodi, neke zemlje EU koje su više naklonjene zapadnobalkanskoj šestorki smatraju da je ovonedeljni samit lidera Zapadnog Balkana, Hrvatske, Slovenije, Francuske, Nemačke i EU u Berlinu bio greška. One su naročito zabrinute zbog negativne poruke upućene vladi Severne Makedonije, koja je preuzela veliki rizik organizovanjem referenduma o promeni imena zemlje u cilju rešavanja dugogodišnjeg spora sa Atinom.

Diplomate strahuju, dodaje FT, i da bi negativna odluka o otvaranju pregovora o članstvu sa Skopljem i Tiranom mogla da odvrati balkanske lidere od sprovođenja ključnih reformi i da pojača ruski i kineski uticaj u regionu sve većih političkih neizvesnosti.

Britanski list navodi i da rastu teritorijalne tenzije između Srbije i Kosova i dodaje da je kosovski predsednik Hašim Tači ove nedelje rekao da su podele unutar EU i između evropskih država i SAD povećale rizik od obnove etničkih sukoba na Balkanu.

Odluka o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom odložena je prošle godine do okonačanja izbora za Evropski parlament, usled zabrinutosti Francuske, Danske i Holandije da bi takva odluka pre izbora mogla da doprinese jačanju antimigrantskih, krajnje desnih partija.

Oblaci nad zemljama koje teže članstvu u Uniji mogli bi da se raziđu posle izbora za Evropski parlament koji će biti održani od 23. do 26. maja, dodaje Fajnenšel tajms.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.