Endometrioza, misteriozna bolest

  3

  Nije slučajno da je širom sveta mart mesec, kada proslavljamo i internacionalni praznik žena, izabran za podizanje svesti i širenje informacija o oboljenju kao što je endometrioza. Iako smo duboko u 21. veku, žene se još uvek bore za ravnopravnost i priznanje i to čak i u veoma razvijanim državama zapadnog sveta. 

  Tek od nedavno se prvi put u istoriji spominje endometrioza kao jedna opaka bolest. Endometrioza je hormonski uslovljena bolest koja pogađa 1 od 10 žena, po statistikama koje se trenutno sprovode u Americi i Australiji. Ogromnu ulogu u skretanju pažnje javnosti na taj problem odigrale su holiudske glumice koje se i same bore sa endometriozom, kao što su Suzan Saradon i Vupi Goldberg.

  Kod nas ta statistika ne postoji i zbog toga se taj problem ne smatra ozbiljnim, pa žene i 20 godina čekaju na dijagnozu. 

  Endometrioza je poremećaj u kojem tkivo nalik tkivu u unustrašnjosti materice, počinje da se širi van nje i stvara veoma bolne senzacije. Najčešće se može naći na jajnicima, jajovodima, bešici, u slobodnom prostoru karlice, na crevima, ali se može proširiti i na ligamente, pa često ugroziti i bubrege, žučnu kesu, želudac i dijafragmu, plućno krilo,  čak i oči i mozak. 

  Razlog nastanka endometrioze je medicini još uvek nepoznat, postoje različite teorije, genetska, retrogradna menstrucaija, i sl. ali je najveći problem taj da je jako malo naučnih radova napisano na tu temu i da žene još uvek nemaju odgovor nauke na pitanje ni odakle dolazi, ni kako se leči. 

  Dijagnostijka je moguća samo laparoskopskom operacijom, što znači da žena koja se ne podvrge operaciji vrlo često ne zna sa kakvom se bolešću suočava, pa neretko dobija pogrešne dijagnoze i luta godinama za rešenjima. Iskusan ginekolog će uspeti da posumnja na endometriozu ali nema terapiju koja bi bila učinkovita dugotrajno i rešila problem. Žene se tako podvrgavaju dugoročno hormonskim terapijama koje ponekad uspevaju da maskiraju simptome, dok endometrioza u pozadini postoji ili čak napreduje a da nismo toga svesni. Laparoskopska operacije je često isključivo dijagnostička metoda, pa ni nakon tog ozbiljnog hiruškog zahvata u potpunoj anesteziji, žene ne uspevaju da reše problem. Osim toga, endometriozom se bavi isključivo ginekolog dok endometrioza po svojoj prirodi može i neretko odlazi na udaljene organe, koji onda nisu u nadležnosti ginekologa, prilikom operacije.

  Žene često čuju kako su njihovi problemi psihosomatske prirode, što dodatno emocionalno opterećuje ženu koja ne dobija razumevanje u svom okruženju, pa često ispašta i poslovno okruženje, i partner i porodica. Saveti lekara kao što su “svi problemi će nestati ako ostanete u drugom stanju ili uđete u menopauzu” veoma često ne važe i ne ispostavljaju se tačnim kod žena sa duboko razvijenom endometriozom.

  Način života, stresne situacije, previše obaveza i očekivanja, kao i nepravilna, neredovna ishrana i premalo vremena za san i odmaranje drastično utiče na pogoršanje simptoma endometrioze. 

  Ono što je važno naglasiti je da je vraćanjem na put zdravlja, moguće kontrolisati simptome endometrioze. Žene često otkrivaju da imaju veći problem tek kada ne dolazi do željene trudnoće i tada se obraćaju za pomoć. Naturopatijom je moguće uticati drastično na hormonski status žene i pružiti joj psihoemocionalnu pomoć da može da se izbori sa simptomima bolesti.  Priroda i prirodne metode nude rešenje i dok god ne krenemo da radimo sami na sebi i ne podstaknemo telo ka samoisceljenju teško je pobediti problem kao što je endometrioza. 

  Zdravstveni sistem nam je preopterćen i zato je neophodno da žena zatraži neophodnu podršku da bi pre svega preventivno očuvala zdravlje a i ukoliko je ono ugroženo, povrati izgubljenu  fizičku i emocionalnu snagu.

  U Udruženju žena Žuto UŽE – udruženje žena endometrioza, imamo puno slučajeva žena koje su u tome uspele promenivši navike, specifičnim nutricionizmom kao i neophodnom prirodnom suplementacijom i najbolji su primer da žene kada nešto odluče imaju snagu i podršku da to i ostvare. 

  Više pročitajte na sajtu Udruženja žena Žuto UŽE http://www.zutouze.com/

  3 KOMENTARA

  1. Tekst je vrlo edukativan sa ciljem da se ukaže na raširenost i učestalost pojave endometrioze, bolesti uglavnom žena u reproduktivnom periodu. Bolest je nespecifične simptomatologije što otežava pravovremenu dijagnozu i preduzimanje odgovarajućih terapijskih procedura, koje su nespecifične i gotovo ne efikasne.

  2. Hvala na tako vrijednim informacijama i zalaganju koje nam pomaže da se lakše nosimo sa bolešću i prebrodimo teže dane.

  3. Bravo za tekst. Red je da pocne da se prica i o ovoj bolesti koja pogadja tako puno zena.

  Comments are closed.