„Senke nad Balkanom“ prva je serija iz domaće produkcije koju je u svoju ponudu uvrstio nekad od najvećih svetskih „striming“ servisa. Kako ekskluzivno saznaje Nedeljnik, „Senke“ je otkupio Amazon, a serija je dostupna na njihovoj platformi „Amazon prime“.

Na Amazonu je omogućeno gledanje prve sezone, odnosno deset epizoda „Senki nad Balkanom“. Serija Dragana Bjelogrlića na englskom nosi naslov „Black sun“, namenjen inostranom tržištu. Amazon prime, inače, prema poslednjem izveštaju iz januara 2020. godine, pokriva tržište od preko 150 miliona pretplatnika.

„Visoka politika, lokalni interesi, novac i kriminal spajaju se zajedno u ovom trileru smeštenom u turbulentnoj Evropi kasnih 1930-ih godina“, tako je Amazon predstavio seriju koja je u Srbiji ostvarila veliki uspeh.

Serija zbog autorskih prava nije dostupna korisnicima „Amazon prime“-a u Srbiji, već je namenjena isključivo globalnom tržištu.

Posle velikog interesovanja koje je zabeležila prva sezona, druga sezona „Senki nad Balkanom“ je i pre premijernog emitovanja na televiziji izazvala veliko interesovanje pošto su gledaoci u Srbiji prvi put mogli da „bindžuju“ jednu domaću seriju.

Inače, pored „Senki“, jedina serija sa ovih prostora koju je jedna velika „striming platforma“ otkupila, bila je hrvatska serija „Novine“ koju je u svoju ponudu uvrstio Netflix.

Scenario za ovu seriju su, prema filmskoj priči Stevana Koprivice, napisali Danica Pajović, Dejan Stojiljković, Vladimir Kecmanović i Dragan Bjelogrlić, a muziku potpisuje Manjifiko.

Glavne uloge igraju Dragan Bjelogrlić, Andrija Kuzmanović, Marija Bergam, Gordan Kičić, Nenad Jezdić, Goran Bogdan…

Serija je nagrađena Zlatnom antenom za najbolju seriju 2017. godine na 8. Festivalu domaćih igranih serija.

Bjelogrlić: Važna stvar za srpsku kinematografiju

„Ovo je svakako važan događaj, ne samo za nas koji smo radili ‘Senke’, već i za srpsku kinematografiju i televiziju, jer je ovo prvi put da jedna srpska serija bude dostupna celom svetskom auditorijumu. Pregovori su trajali skoro dve godine i uspeli smo da jedna tako značajna platforma, koja sustiže NETFLIX, uvrsti u svoj sadržaj i ‘Senke nad Balkanom’. Na ovaj način, pored gledalaca na Balkanu i Rusiji, ‘Senke’ će moći da gleda ceo svet. Očekujemo da će uskoro biti dostupna i druga sezona“, izjavio je reditelj i kreator serije Dragan Bjelogrlić.

Komentar(1)

  1. Ja!
    6. marta 2020. 14:27

    Serija je ok, ali ne vredi toliko da bismo svi plaćali da je gledamo. Kao neko ko ima iskusva u svetu filma, dajem sebi za pravo da kazem kako ima mnogo kvalitetnijih ostvarenja oko kojih se ne dize ovolika fama i besplatni su putem raznih online platformi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.