Ešli Huang videla je slike na internetu i bile su opčinjavajuće: ogromna stvorenja nalik Godzili, prirodno oblikovana snegom i ledom, kako oblažu stabla četinara u planinskim predelima na severu Japana.

U februaru je sa prijateljem iz Tajvana otputovala u Zao Onsen, selo u Jamagati, kako bi videla tvorevine izbliza. Žičarom su se popeli na vrh Maunt Zaoa, skijalište na kojem se turisti okupljaju kako bi videli „džuhuo“, ili ledena čudovišta.

Ali prizor je bio razočaravajuć. Ledene figure delovale su kao umanjene verzije fotografija sa interneta. Umesto veličanstvenih zveri, tu su bila duguljasta i tanana stabla prekrivena nanosima snega.

„Očekivala sam više“, kaže Ešli. „Mislim da izgleda samo kao led na drvetu.“

Kiše i globalno zagrevanje bili su odgovorni za ova mlohava snežna stvorenja. Ali na duže staze, naučnici kažu da će ona biti potpuno uništena klimatskim promenama.

Istraživači su ustanovili da snežna čudovišta propadaju kontinuiranim tempom pošto visoke temperature tope sneg ranije i većom brzinom nego inače. Stabla su opustošili moljci koji grizu iglice, i potkornjaci koji su u poslednjih pet godina uništili inače zdravo drveće.

Džuhuo tvorevine se materijalizuju pod tačno određenim uslovima. Hladni, suvi vetrovi duvaju iz Sibira, preko Japanskog mora, i formiraju oblake iz kojih pada hladna voda koja se zatim ledi preko stabala. Kada padne sneg, on dodatno učvršćuje ledenu oblogu.

Naučnici su otkrili da se džuhuo prostire na jug sve do Nagana, oko 240 kilometara od Tokija, a Jamagata, na 370 kilometara od prestonice, danas je najjužnije mesto na kojem se te tvorevine mogu naći.

Fumitaka Janagisava, profesor sa Univerziteta u Jamagati, kaže da su prosečne temperature između decembra i marta porasle za dva stepena Celzijusa od 1910. godine. „Do kraja ovog veka, džuhuo će nestati sa lica zemlje“, kaže dr Janagisava.

Posetioci iz Tajvana, Tajlanda i sa Filipina, ali i iz Singapura počeli su da masovno dolaze na Zao Onsen pre oko pet godina kako bi videli snežna čudovišta koja su postala poznata na društvenim mrežama. Oko 77.000 ljudi popelo se žičarom do ledenih tvorevina samo prošle sezone, dok je broj posetilaca pre tri godine iznosio 47.000. Međutim, lokalne vlasti sve su zabrinutije da će turisti biti razočarani. Hideo Šimanuki, direktor žičare Zao, kaže: „Ako džuhuo nestane, biće to veliki minus za posao.“

Dobrim danima, snegom pokrivena stabla i dalje izgledaju prelepo. Ali u Turističkoj organizaciji Zao Onsen, na čijim se zidovima nalaze slike ledenih zveri u punoj veličini, priznaju da je ono što se danas može naći na planinama samo senka onoga što se nekada moglo videti.

Upravnik turističke organizacije Hačimon Ito kaže da se grad nada da će preživeti zahvaljujući turistima koje privlače topli izvori i lokalna kuhinja.

„Ono što vidite danas u prošlosti ne bi bilo opisano kao džuhuo“, kaže Ito. „Ranije su ledena čudovišta bila mnogo lepša.“

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.