Džonson: “Koliko znam, nisam sa ruskim oligarhom razgovarao o poslovima vlade”

0
EPA-EFE/ANDY RAIN

(Beta-AP) – Britanski premijer Boris Džonson je izjavio da “koliko on zna” tokom susreta sa ruskim oligarhom 2018. godine nije razgovarao o poslovima vlade.

Džonson, koji je zbog niza skandala 7. jula podneo ostavku na mesto lidera Konzervativne partije, sada je na meti kritika zbog poznanstva sa Evgenijem Lebedevim i njegovim ocem Aleksandrom.

Aleksandar Lebedev je tokom hladnog rata bio član KGB-a, a Kanada ga je sankcionisala zbog navodne uloge u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

U aprilu 2018, Džonson je bio na žurci u vili Eevgenija Lebedeva u Italiji, kojoj je prisustvovao i Aleksandar Lebedev. Sa Džonsonom, koji je u to vreme bio britanski ministar spoljnih poslova, na zabavi nije bio nijedan zvaničnik.

Džonson je u današnjem saopštenju naveo da njegov sastanak sa Aleksandrom Lebedevim “nije bio formalni sastanak, niti nešto što je bilo unapred dogovoreno”.

Rekao je da je normalno da britanski visoki diplomata prisustvuje “privatnom, društvenom skupu bez drugih zvaničnika ili obezbeđenja”.

On je naveo da, koliko zna, nije bilo ni govora o vladinim poslovima.