“Džaba vam novci moji sinovci” – priča o tome kako je Blumberg omanuo i šta dalje: Milijarder nije ispunio očekivanja za Super utorak

0
Foto: Profimedia

Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg pojavio se pred kamerama u utorak uveče i poručio da je veliki uspeh ostvaren čak i ako ne osvoji ni jedan jedini postotak glasova.

“Za mesec dana kampanje prešli smo put od nekog ko ima jedan odsto na anketama do kandidata za demokratsku nominaciju pred američke predsedničke izbore”, rekao je Blumber.

Ipak, od kada su ti procenti postali stvarnost prikazana na ekranu, iza kulisa se govori o tome da bi Blumberg mogao da se povuče iz kampanje.

Menadžer njegove kampanje nije želeo da potvrdi ovakve navode, ali ih nije ni demantovao.

Blumberg je otputovao u Njujork gde i živi, a da li će se uputiti ka saveznim državama u kojima će biti organizovani naredni prajmarisi, ostaje otvoreno pitanje.

Govori se i o tome da će milijarder podržati Džoa Bajdena, što bi bio dodatni vetar u leđa kandidatu koji je već “zajahao talas” i na tom talasu trijumfovao na Super utorak, ali postoje dve škole mišljenja – jedna prema kojoj bi Blumberg modao da podrži Bajdena već sada, a druga da će sačekati kampanju kada i ako Džo bude izabran za demokratskog kandidata.

Milijarder je za 100 dana potrošio gotovo 500 miliona dolara i novo ulaganje tog tipa, kada već ima toliku želju da Tramp bude pobeđen, ne zvuči neverovatno.

Ipak, pokazalo se da novac nije presudan.

Blumberg se kasno uključio u kampanju i nije učestvovao na prva četiri glasanja u Ajovi, Nju Hempširu, Nevadi i Južnoj Karolini. Svu energiju i novac usmerio je ka Super utorku, ali nije dobio rezultate kakve je želeo.

Američki mediji pišu o tome da je potrebno izraziti detaljniji politički plan od puke borbe protiv Trampa, a drugi smatraju da je upravo aktuelni američki predsednik ono “mleko na koje su se opekli birači” i da je svaki novi multimilajrder “jogurt u koji će oprezno duvati”.

I američka demokratska stranka protivi se situaciji u kojoj bi jedan čovek mogao sam da uloži toliku količinu novca i tako dođe do vlasti.

Ipak, Blumbergovi saradnici ocenjuju da je njegova kampanja do sada bila pozitivna.