Dva simptoma koronavirusa zbog kojih se povećavaju šanse za hospitalizaciju

0
Foto: Profimedia

Ne postoje “dobri” simptomi koronavirusa. Međutim, neki su zasigurno gori od drugih.

Dok naučnici otkrivaju sve više o ovom misterioznom virusu, sve je jasnije da, ako imate određene simptome, vaša bolest se može razvijati drugačije.

Jedna nedavna studija, koja doduše još nije prošla recenziju, pokazala je da dva simptoma koronavirusa mogu dovesti do veće šanse za hospitalizaciju među onima koji pate od tzv. “dugotrajnog” covida, iako se možda ne čine gori od drugih. Ti simptomi su dugotrajna visoka temperatura i gubitak apetita, prenosi N1.

Tim istraživača koristio je aplikaciju, putem koje su prikupili podatke više od 4.100 pacijenata, koji su preboleli koronavirus i otkrili da je oko 13 posto pacijenata bolovalo od tzv. “dugotrajnog” covida-19, dugotrajnog tipa bolesti koji traje duže od 28 dana.

Dodatnih 20 posto bilo je bolesno duže od osam nedelja, a jedan od 50 duže od 12 nedelja. Od tih pacijenata koji su imali dugotrajni koronavirus, oni koji su imali pet ili više simptoma tokom prve nedelje bolesti imali su veću šansu da boluju duže. Međutim, čak i među njima dva simptoma su se izdvojila.

“Kod onih pojedinaca koji su bolovali od dugotrajnog koronavirusa, dugotrajna visoka temperatura i gubitak apetita bili su snažni pokazatelji da će osoba možda morati ići u bolnicu”, pojašnjava studija.

Ovo znači da su, među onima koji su patili od tzv. dugotrajnog covida, ljudi s ova dva simptoma bili najteže pogođeni. Studija upozorava da ne smemo generalizovati na temelju njihove analize, a ističe i sopstvena ograničenja – posebno činjenicu da su ispitanici, tj. oni čiji su podaci prikupljeni bile uglavnom žene, mlađe od 70 godina i same su prijavljivale svoje podatke, piše bestlifeonline.