Dug za kiriju, proces protiv oca, “lažne optužbe”: Ruski opozicionar pobegao u Ukrajinu

0
Foto: Beta (AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

(Beta) – Ruski opozicionar i bivši poslanik Dmitrij Gudkov izjavio je danas da je otišao iz Rusije za Ukrajinu zbog saznanja da će biti uhapšen na osnovu lažnih optužbi.

“Približavam se Kijevu. Nekoliko izvora bliskih administraciji predsednika (Vladimira Putina) reklo mi je da će lažni krivični proces protiv mene biti nastavljen do hapšenja ako ne napustim zemlju”, napisao je Gudkov na Fejsbuku i potvrdio agenciji Frans pres da je objava autentična.

Gudkov (41) je uhapšen u Moskvi 1. juna, zbog navodnog duga za kiriju od pre nekoliko godina. Pušten je dva dana kasnije, bez podizanja optužnice.

Tog 3. juna ruske vlasti su otvorile krivični proces protiv njegovog oca Genadija Gudkova, bivšeg poslanika i kritičara Kremlja koji živi u Bugarskoj, zbog municije navodno pronađene u njegovom stanu u Rusiji, prenosi Radio Slobodna Evropa navode lokalnih medija.

Pristalice Gudkova tvrde da je proces protiv njega vid odmazde jer je najavio učešće na parlamentarnim izborima u septembru.

Uz Gudkova, ruske vlasti su ove nedelje uhapsile još jednog poznatog opozicionara, Andreja Pivovarova, koji je izvučen iz aviona uoči poletanja za Poljsku, navodi Frans pres.

Pivovarov, bivši direktor organizacije Otvorena Rusija, još je u zatvoru, pošto mu je određen dvomesečni pritvor.

Otvorena Rusija, koju je osnovao oligarh i kritičar Kremlja Mihail Hodorkovski, objavila je krajem maja da prestaje sa radom u Rusiji zbog mogućeg progona njenih članova.

Vladajuća stranka Jedinstvena Rusija beleži pad popularnosti u anketama uoči izbora 19. septembra, usled ekonomske stagnacije i korupcionaških skandala, iako je predsednik države Vladimir Putin i dalje izrazito popularan, navodi Frans pres.