Državno širenje lažnih vesti, angažovanje kriminalaca, praćenje i prisluškivanje, vrbovanje…: Tako je radila Udba, a šta se promenilo? – Dosije u novom Nedeljniku

0

Kažu da je Uprava državne bezbednosti (Udba) često menjala svoju dlaku, ali da je ćud menjala samo u retkim prilikama. Poznata po različitim imenima, ali uvek pod jednim zajedničkim nadimkom “Služba”, svemoćna, a zloupotrebljena kroz skoro čitav svoj period, i dalje je obavijena velom tajne.

“Veliki brat” bivše Jugoslavije nikada u Srbiji nije otvorio svoje arhive, pa se o “Službi” i dalje pričaju najneverovatnije priče o njihovoj sveprisutnosti. Međutim, slovenački publicista i istraživač Roman Leljak objavio je knjigu dokumenata “Propisi o metodama i sredstvima rada Udbe i KOS-a”. Leljak je bio svedok na suđenju u Minhenu za ubistvo Stjepana Đurekovića, bivšeg direktora INA, pa je došao do pravilnika i dokumenata koji otkrivaju načine rada tajnih službi. Za to ubistvo su osuđeni bivši čelnici hrvatskog dela Udbe Josip Perković i Zdravko Mustač.

“Redak je primer u Europi i svetu da se izdaju knjige o pravilu rada tajnih službi. Inače, to uvek ostaje tajna, ali morate znati da je Udba bila tajna služba jednog totalitarnog sistema koja se bavila i terorizmom i likvidacijama, i da Udba ne može biti tretirana kao ostale obaveštajne službe koje se bave zaštitom svojih država, ustavnog poretka i građana”, kazao je Leljak na predstavljanju knjige 2016.

Knjigu nije moguće kupiti u Srbiji, a Nedeljnik objavljuje najkontroverznije načine rada iz ove knjige sa hiljadu stranica na osnovu kojih se može delimično rekonstruisati kako je “Služba” kontrolisala skoro sve aspekte života u Jugoslaviji.

Knjiga prikazuje moć Udbe i metodologiju rada i raskrinkava ulogu i rad jugoslovenskih tajnih službi. Glavnu ulogu u radu službi imao je Josip Broz Tito, a kasnije je to preuzelo Predsedništvo SFRJ i Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije.

Kroz ta dokumenta se može videti i današnja slika Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 5. avgusta

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju knjigu Veljka Lalića “Zoran Đinđić i nedovršena država”