Dr Kon: Ako u toku dana otkrijemo 6.000 slučajeva, realno je da ih ima 60.000…

0
Foto Igor Pavićević

(Beta) – Epidemiolog Predrag Kon danas je rekao da se uočava usporavanje virusa korona, posebno u Beogradu, i istakao da će se za dva, tri dana videti da li će doći do potpunog zaravnjenja krive.

Do usporavanja je došlo zahvaljujući merama koje su već uvedene, naveo je.

Kon je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, kazao i da će se za oko dve nedelje znati da li će ovakav trend da se zadrži.

“U ovom trenutku prisutnost virusa je ogromna”, rekao je Kon i naveo da je mnogo više zaraženih nego što je to zvanično potvrdjeno i da se brojka zaraženih može pomnožiti sa 10 da bi se dobio približno tačan broj.

“Ako otkrijemo 6.000, tog dana je 60.000. To je dinamična stvar, jer on posle nedelju dana, osam, devet dana više ne izlučuje virus, a posle 14 dana sigurno ne izlučuje virus”, rekao je.

Kon je rekao da je virus na maksimumu što se Beograda tiče i da sada treba da se izdrži sa pridržavanjem mera, kao i da se nada da će mere koje se uvode od sutra dati rezultate.

Istakao je da je medicinski deo Kriznog štaba za suzbijanje širenja virusa korona tražio strože mere i njihovo hitno uvodjenje, poput zatvaranja objekata u 18.00 i nošenja maski i na otvorenom, ali to nije bilo prihvaćeno.

Kon smatra da je sigurno bilo zaražavanja na sahrani patrijarha Irineja jer se tokom televizijskih prenosa videlo da maske nisu nosili svi i da mere nisu poštovane. On je rekao da će se to videti za oko nedelju dana.

“Imao sam prilike da vidim da su mnogi, pogotovo iz državnog vrha, nosili maske i da se o tome i vodilo računa. Ali je grešaka nesumnjivo bilo”, rekao je.

Procenat zaražavanja unutar škola je nizak, dodao je Kon, navodeći da su škole bezbedna mesta za učenike i oni koji su se zarazili su uglavnom uneli virus van obrazovnih ustanova.