Dr Janković: I Srbiju čeka isto ono što se dešava u Kini, restriktivne mere, ali selektivnije, samo gde se pojave klasteri…

2
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Imunolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Srđa Janković izjavio je i da Srbiju čekaju restriktivne mere kako bi se sprečila nova velika epidemija koronavirusa i kako bi se širenje virusa svelo na male talase. On je precizirao i da pod restriktivnim merama ne podrazumeva vanredno stanje i policijski čas.

“Kinezi su prvi imali epidemiju pa su je prvi i suzbili, oni su došli u situaciju da stražare da se virus ne vrati. Kada smo govorili o drugom talasu, između ostalog, govorili smo da preventivne mere mogu da spreče da to bude drugi talas sličan onom prvom i da ga pretvore u mnoštvo malih talasa koji svaki ponaosob možemo da suzbijemo preventivnim merama”, objasnio je Janković na TV Pink, a preneo Blic.

“Kina sada radi baš to, oni su sada opet uveli restriktivne mere kojima treba da virus koji je unet u zemlju lokalizuju i ograniče da ne bi napravio novu veliku epidemiju, da bi se sve svelo na mali talas. To i nas čeka kada ne budemo imali više virus, a još nismo stigli tamo”, rekao je on.

Istakao je da pod restriktivnim merama ne misli na vanredno stanje i policijski čas, već na mnogo selektivnije mere koje će se primenjivati gde god se pojavi klaster, odnosno zatište virusa.

“U svakom slučaju nije završeno. To je već sasvim jasno. Naravno, preventivne mere su i dalje neophodne. Izvesna opasnost razbuktavanja uvek postoji sve dok imamo osetljivu populaciju što je nesumnjivo slučaj još uvek. Stvari još nisu postale loše i ne moraju da postanu lošu. Imamo potrebu da suzbijamo epidemiju do kraja”, rekao je Janković.

Beograd je trenutno najveće zarište u zemlji, dve trećine novozaraženih prijavljeno je u prestonici.

“To je i najveći grad, sa najvećom gustinom naseljenosti, visokim stepenom raznih aktivnosti koje podrazumavaju okupljanja, a pri svakom okupljanju postoji rizik od prenošenja respiratornih infekcija pa i SAR-COV-2”, objasnio je imunolog i dodao da preventivne mere mogu da smanje ili eliminišu taj rizik pa se zato i insistira na fizičkoj distanci, nošenju maski u zatvorenom prostoru i ličnoj higijeni.

Podsetio je i na simptome infekciji pa je napomenuo da su kašalj i povišena telesna temperatura dva najčešča i najznačajnijia simptoma, ali da ne moraju da se uvek jave na početku bolesti.

“Ne postoji nijedna konkretna kombinacija simptoma koja sa sigurnošću govori da je reč o ovom virusu, a ne o nekom drugom respiratornom virusu”, rekao je Janković.

Dodao je da se kijavica javlja retko i da je tipičnije da infekcija počne suvim kašljem.

“Svi simpotmi disajnh puteva imaju neku verovatnoću da je reč o infekciji zato što postoje atitični slučajevi”, rekao je on.

Napomenuo je da su ljudi koji su zaraženi, a nemaju simptome, infektivni za druge (manje infektivni od onih sa simptomima) pa se zato virus i tako lako širi u populaciji.

2 KOMENTARA

  1. Ma naravno, zatvaraj narod a utakmice može. Treba se odužiti huliganima za doprinos na krovovima zgrada. Neće me nikad niko više zatvoriti, ološi belosvetski.

Comments are closed.