Dr Delić: Naš je problem što o svemu sve znamo, što imamo more sveznalica, mudraca, eksperata…

4
Foto Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

“Sporo učimo i onda zaboravimo ono što smo naučili. Naš problem je što svi o svemu znamo i svi o svemu pričamo. I niko nikome ne veruje. Postoji ‘more’ sveznalica i eksperata i mudraca, i svi pričaju o svemu. Mene posebno nervira kada lekari drugih specijalnosti koji nemaju dodatnih tačaka sa ovom problematikom nastupaju sa puno autoriteta i govore o svemu tome. Ne postoji podela ko je za šta zadužen i ko o čemu može da priča”, izjavio je u Novom danu na TV N1 Dr Dragan Delić, infektolog i bivši direktor Klinike za tropske i infektivne bolesti.

On je ocenio da su nadležni pogrešili sa preporukama nakon prvog talasa pandemije i da je zbog toga došlo do skoka broja zaraženih i umrlih.

“Većina nas ukazivala je na realnu opasnost daljeg širenja infekcije. Za mene je pandemija put sa puno raskrsnica, i kada dođete na raskrsnicu treba odabrati pravi put. Bojim se da na nekim raskrsnicama nismo odabrali najbolji put, nego smo krenuli pogrešnim. Mi smo u maju imali 2.400 inficiranih osoba, u junu 3.100, a sada skoro 11.000. Tu se nešto desilo. Sećate se da smo imali dosta stroge mere koje su dale rezultate. Tokom noći, po meni stručno neopravdano zamenjene su na bazi informacija i preporuka. Pokazalo se da je to bila greška”, navodi Delić.

Dodaje da su građani to nisu prihvatili, i da su se te nove mere pokazale kao pogrešne.

“Zbog toga imamo četiri i po puta više inficiranih u proteklom vremenskom periodu. Takođe i veliki broj umrlih. Očito je to bila greška. Ono što mene posebno brine je da sve ovo vreme nemamo jednu sveobuhvatnu, stručnu, svestranu analizu pandemije i situacije”, kaže Delić.

Prema njegovim rečima, zbog toga se i dešava da na konferencijama za štampu Kriznog štaba novinara na postavljena pitanja ne dobijaju odgovore.

“U ovom trenutku kažu da je ta epidemiološka kriva spljoštena. Međutim, bilo bi pozitivno da je to 30 do 50 na dnevnom nivou. Ali, mi imamo preko 330. Očekujem od epidemiologa da daju analizu zašto je to 330. Doživljavam kao da imamo branu koja negde propušta. Voleo bih da mi epidemilozi kažu gde ona propušta, koliko propušta i ko je odgovoran za to”, ističe Delić.

4 KOMENTARA

  1. Kome verovati, ko nešto uopšte zna o Covidu, koji sistem primeniti (švedski, kineski, španski. američki…)?
    Na jednoj strani oni koji su izgubili manje – više poverenje, a na drugoj politički aktivni penzioneri kojima je očigledno kod kuće dosadno i koji mnogo vole da slušaju samo sebe, sve preiskusni eksperti, svezalice i mudraci (dežurni kritičari i kontraši bez konkretnih predloga mera), uključujući tu i prof. dr. Dragana Delića i prof.dr. Zorana Radovanovića (još im prof. dr. Pelemiš fali).
    I mene posebno nervira kada lekari drugih specijalnosti koji nemaju dodatnih tačaka sa ovom problematikom nastupaju sa puno autoriteta i govore o svemu tome, uključujući tu i kardiologe koji su za dve nedelje sve naučili.

  2. nije dalekood istine.Znaje semučenjem stičei iskustvom.Oni u strilnim uslovima ga stiču učenjem bez iskustva a oni koji sve prodju postaju skoropa VIDOVITI:

  3. Ево још једног … да не напишем ког, међу “стучњацима”. Не знам само где их све налазите толико ? Па каже: “Naš problem je što svi o svemu znamo i svi o svemu pričamo. I niko nikome ne veruje.” Наравно ! Па то овде спашава живот од вас “левака” и “левих стручњака”, а свуда вас је. Сам си изјавио; “On je ocenio da su nadležni pogrešili sa preporukama nakon prvog talasa…” ! Па који су то надлежни, ако не они из “Кризног штаба”, они из “спортског кутка” ? “Mene posebno nervira kada lekari drugih specijalnosti koji nemaju dodatnih tačaka sa ovom problematikom nastupaju sa puno autoriteta i govore o svemu tome.” За твоју утеху, Вишеслав Др. Хаџи-Тановић, иначе кардиолог, је дао она упутства која сам ја априори, не знајући за њих, прошао самоиницијативно и спасао се, јер нико тада, у децембру прошле године није хтео, од вас “стручњака” ни да ме погледа. Коме сам ја тада могао да се обратим, осим да сам нађем начина да се спасем ? Као што је он поручио, имате два приступа овој болештини, онај пасивни, који се масовно спроводи и подразумева да се: кријете, сакривате, стављате маске, кофе на главу, закључавате, гасите светло, бели лук око врата,.. и бежите од нечега од чега не можете побећи, или активан приступ, са: вежбама, активностима, посебно свакодневним вежбама (дубоког) дисања. Свако према могућностима, а ја сам изабрао овај други, али скепса према вама “стручњацима” је дефинитивно оно што је спасло, и што ће спасити овај народ. Моје саучешће у (евентуално) повређеној сујети.

  4. Mene posebno nervira kada lekari drugih specijalnosti koji nemaju dodatnih tačaka sa ovom problematikom nastupaju sa puno autoriteta i govore o svemu tome. Ne postoji podela ko je za šta zadužen i ko o čemu može da priča”, Navedeno posebno dobro odslikava ono što se dešava u našem zdravstvu u ovom trenutku. Sve eksperti,sve svezalice i mudraci. Mislim da bi KŠ sa dr Draganom Delićem i prof.dr. Zoranom Radovanovićem bio prava stvar! Uz Pelemiša i Dr Jankovića. Dosta! Ostali… Ostali da se povuku …. u duboku ilegalu. Ovo govorim sa aspekta kardiologa koji je dve nedelje radio u Covid ambulanti .

Comments are closed.