Đorđević odgovorio Mići Jovanoviću: “Predlažem mu da ode na jug Francuske i molim ga da prestane da nas (ne)prijatno iznenađuje…”

0
Foto: Printskrin YouTube

Predstavnik konzorcijuma nemačkog investicionog fonda koji je navodno kupio Univerzitet Megatrend Dejan Đorđević saopštio je da pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću tvrdi da na njegovu adresu nije upućen zahtev, predlog ili ponuda da se raskine ugovor o kupovini te visokoškolske institucije već da je o tome saznao isključivo iz obraćanja osnivača Megatrenda Miće Jovanovića pred televizijskim kamerama, preneo je N1.

“Profesor Jovanović previđa da se ugovor ne može raskinuti putem medija, iako to uporno pokušava svestan sopstvene loše poslovne odluke. Nadam se da je javnosti jasno, jer profesoru Jovanoviću sigurno jeste, da postoji zakonom propisana procedura raskida, u skladu sa dobrim poslovnim običajima, kao i posebna klauzula ugovora kojom su predviđeni način i uslovi raskida ugovora. Ističem da se u postupku realizacije ugovora decidno poštuje legislativa Srbije i da će se dalje poslovanje, upravljanje i postupanje Univerziteta odvijati samo i isključivo uz poštovanje svih važećih propisa”, naveo je Đorđević.

U saopštenju, on je Jovanoviću predložio da ode na odmor na jug Francuske “u cilju dalje uspešne realizacije ugovora” i zamolio ga da prestane sa “(ne)prijatnim iznenađenjima iz sata u sat”.

“U zavisnosti od raspoloženja bivšeg vlasnika, pregovori o preuzimanju Univerziteta su trajali skoro dve godine uz učešće pravnog tima gospodina Jovanovića. Kako javnost ne bi u budućnosti bila u zabludi, ovim putem pozivam gospodina Miću Jovanovića da javno iznese koji konkretno član ugovora nije ispunjen od strane konzorcijuma i mene lično. Olaka upotreba reči ‘prevara’ može prouzrokovati ozbiljne pravne posledice po gospodina Jovanovića”, dodao je on.

Đorđević je naveo da se takvom negativnom kampanjom nanosi nemerljiva šteta ugledu Univerziteta i brendu Megatrend, da se u zabludu dovode zaposleni, njihove porodice i studenti, ali i budući potencijalni studenti, saradnici i partneri.

“Kako je moguće da tokom celokupnih pregovora u kojem je učestvovao pravni tim Miće Jovanovića ne budu uočene nepravilnosti koje se odnose na konzorcijum i mene, odnosno naš (ne)kvalitet? Bivši vlasnik Megatrend Univerziteta je istim veoma uspešno rukovodio gotovo trideset godina i uzdigao ga na veoma zavidan nivo. Da li je zaista neko poverovao u priču o njegovoj naivnosti, te da je navodno prevaren? Sumnjam”, rekao je Đorđević.

On je dodao da o “naivnosti Jovanovića” govori visina mesečne zarade koju je ishodovao za obavljanje poslova savetnika rektora a da takvim medijskim izjavama “ugrožava normalno funkcionisanje Univerziteta i sasvim sigurno dovodi u pitanje i svoj radnopravni status”.

Blic je, kako navodi, neposredno pre nego što je uputio ovo saopštenje javnosti, razgovarao sa Dejanom Đorđevićem koji im je, kako pišu, rekao da mu je “Mića Jovanović juče upao u kancelariju u rektoratu i tražio da odustane od ugovora milom ili silom”.

Đorđević za Blic tvrdi i da tom prilikom “iako nije verbalno pretio”, nastup Miće Jovanović “jeste bi preteći”.

“Ali, ugovor je već potpisan, i na snazi je”, rekao je Đorđević. “Pregovori oko prodaje Megatrenda trajali su skoro dve godine, a tokom tog perioda sastajali smo se u i Kanu i u Nemačkoj”, objasnio je on.

“Mada je gospodin Jovanović u poslednje vreme počeo često da se predomišlja, došlo je do sklapanja ugovora. Onda mi je par dana pre nego što je izašao dokumentarac na N1 , poslao poruku da je vreme da preuzmem Univerzitet. Ja sam rekao da Univerzitet nema više istu vrednost. Dan nakon objave dokumentarca potpisali smo ugovor”, rekao je Đorđević za Blic.

“Ugovor je na snazi, a gospodin Jovanović hoće da preko medija raskine ugovor”, rekao je on, dodajući da su u ugovoru definisani načini na koji on može biti prekinut.

Osim što je do sada, kako tvrdi, uplaćeno 30 miliona na escrow račun, a ne lični račun Miće Jovanovića, koji je svojevrsi depozit, Đorđević, kako kaže, nije uplatio nijednu ratu od ukupne cene koja je dogovorena za Megatrend univerzitet.

On je dodao i da nije u zakonskoj obavezi da uplati ništa, u prvih 30 dana od potpisivanja ugovora, odnosno upisa u registar.

“Da bih mogao da dam pozajmicu osnivača, moram da imam zakonske okvire”, rekao je Đorđević.

Dejan Đorđević tvrdi i da mu je Mića Jovanović poslao poruku danas, koju tumači kao “polupreteću”.

On mu je, kako tvrdi, napisao da se “ne pojavljuje na fakultetu pre ponedeljka, dok se sve ne dogovore”.

Da li će tužiti Miću Jovanovića, Đorđević još ne može da kaže, jer kaže da je potrebno da se konsultuje s pravnim savetnikom.

Što se jučerašnje izjave Miće Jovanovića tiče, da ga je Đorđević prevario, kaže da su mu “zasmetali ti navodi”.

“Rekao je da je prevaren, a prevara je krivično delo. Takođe, prekršio je ugovor, pokušao je da ga raskine”, rekao je Đorđević.

“U ponedeljak sam stupio na fakultet, nisam mogao sve probeme Megatrenda da rešim za dva dana”, rekao je on.

Dejan Đorđević tvrdi i da su ga danas, tokom pre podneva, “tri osobe fizički napale isped zgrade”.

U kojoj meri je povređen, šta se tačno dogodilo, nije mogao da kaže, rekavši da je “uzdrman i potresen”.

Kako je rekao, policiju u tom trenutku još nije obavestio, te da će prvo kontaktirati pravnog zastupnika.

Dosadašnji vlasnik Megatrenda Mića Jovanović izjavio je kako je navodnom kupcu njegovog univerziteta Dejanu Đorđeviću verovao na reč, jer ga je, kaže, omađijao svojom elokvencijom i sugestivnošću.

Tek nakon što su mediji otkrili da je reč o potencijalnoj prevari, Jovanović je, kaže, shvatio da je prevaren, i odlučio da pokrene postupak raskida ugovora.

 “Mi smo posle vaših informacija – dakle, N1, pa i druge televizije i drugi mediji su otkrili njegov pravi lik – onda sam ja pre dva, tri dana angažovao neke profesionalne ekipe koje su proveravale u njegovom rodnom kraju, u Leskovcu, i ovde u Beogradu, i u Berlinu, i naravno, pokazalo se da to što su mediji tvrdili za gospodina Đorđevića, da je to izgleda tačno”, kaže Jovanović.

Upitan kako je moguće da je te provere obavio tek sada kad su pregovori o prodaju Univerziteta trajali godinu i po dana, Jovanović odgovara da je Đorđeviću verovao na reč.

“Da li sam ja bio omađijan, da kažem uslovno. Šta se meni dešavalo, ja za sebe nemam opravdanje. Moja univerzitetska karijera, ako odbijem jednu godinu provedenu u JNA, je 43 godine. Dosta sam u biznisu koji se zove obrazovanje. Radio sam i neke druge, slične konsultantske poslove. Prvi put, zaista ako me pitate da vam objasnim šta se desilo – ne znam. Jednostavno, ja sam bio jedini čovek koji je verovao”, kaže Jovanović.

Mića Jovanović je prošle sedmice objavio da je, posle 30 godina postojanja, Megatrend prodao za 56,1 milion evra nemačkom konzorcijumu fondova koji predstavlja Dejan Đorđević. Naknadno je saopštio da je bio nasamaren i da će razgovarati sa advokatima da se raskine ugovor.

“Priznajem da sam ispao naivan. Univezitet je pretrpeo veliku moralnu štetu. U naredom periodu ću pokušati finansijski da ga stabilizujem”, rekao je Jovanović i dodao da prodaja nije bila fiktivna, već stvarna.