Domaće pametne strujomere proizvode uglavnom žene

  0

  U pametna brojila koja se proizvode u srpskim fabrikama utkana je najsavremenija tehnologija, ali i posvećenost i znanje brojnih vrednih dama – u ovoj industriji zaposleno je čak preko 50% žena!  One su raspoređene na različitim radnim mestima – od proizvodnih, do pozicija na kojima mogu da diktiraju svetske trendove u oblasti pametnog merenja proizvodnje i potrošnje struje.

  Danijela Radović, inženjer elektronike, zaposlena je u razvojnom timu preduzeća za proizvodnju pametnih strujomera iz Niša. Ona ističe da je njena karijera primer koji pokazuje da žene i muškarci imaju isti potencijal u izgradnji elektroenergetskih sistema budućnosti. ,,Pametni merni sistemi su sastavni deo evolucije energetike, koja podrazumeva aktivniju ulogu potrošača i koja zahteva maksimalnu fleksibilnost i inovativnost. Zadovoljstvo mi je što radeći u ovom okruženju imam priliku da, zajedno sa svojim timom, učestvujem u kreiranju nove energetske slike čitavog regiona“, izjavila je.

  Katarina Đorđievska, inženjer za razvoj tržišta iz Beograda, smatra da je prednost ovakvog posla što učestvuje u mini tehnološkoloj revoluciji – digitalizaciji elektroenergetskog sistema. U direktnom je kontaktu sa klijentima što joj pomaže u sagledavanju u kom se pravcu se kreću zahtevi i trendovi, posebno kada je reč o širem energetsko-ekološkom aspektu.

  ,,Opšte je poznato da su žene, čak i na svetskom nivou, nedovoljno prisutne u oblasti energetike. Naša industrija im omogućava da doprinesu razvoju ovog sektora i  da se u ovoj oblasti profesionalno ostvare,“ izjavljuju predstavnici domaće industrije pametnih brojila.  

  Osnaživanje žena i poboljšanje njihovog ekonomskog statusa je samo jedna pozitivna strana ove industrije. Proizvodnja pametnih brojila je regionalno raspoređena u Srbiji i ovakvom strukturom zaposlenih obezbeđuju se visokokvalitetna radna mesta i u manjim sredinama.

  Pametna brojila predstavljaju infrastrukturnu komponentu elektroenergetskih sistema kojom se omogućava prelazak na takozvane pametne mreže (smart grid).  Savremeni softveri koji karakterišu ove uređaje obezbeđuju digitalno merenje proizvodnje i potrošnje električne energije, ali i čuvaju informacije o njenom korišćenju i kvalitetu. Oni takođe predstavljaju platformu za unapređenje i kontrolisanje potrošnje od strane potrošača. Instalacija pametnih strujomera, koju trenutno u našoj zemlji sprovodi EDS po utvrđenoj godišnjoj dinamici, korisna je i zbog povećanja energetske efikasnosti, intergracije obnovljivih izvora električne energije i smanjenja gubitaka u distributivnom sistemu i smanjenja emisije CO2.