Đokovićevi advokati: “Novak u decembru preležao kovid”

2
EPA-EFE/JUANJO MARTIN

“Novak Đoković je 16. decembra 2021. godine dobio nalaz da je pozitivan na koronavirus, zbog čega je dobio izuzeće od obavezne vakcinacije za ulazak u Australiju”, navode njegovi advokati u sudskim dokumentima, a prenosi BBC.

Đokoviću je odbijen viza za boravak u Australiji pri sletanju na aerodrom u Melburnu.

Đoković je zahtev za medicinsko izuzeće podneo upravo na osnovu preležanog koronavirusa koji je u dokumentima Teniskog saveza Australije naveden kao validan razlog za medicinsko izuzećee od vakcinacije.

On se trenutno nalazi u imigracionom pritvoru u hotelu “Park”, gde čeka odluku suda u Viktoriji na njegovu žalbu.

U australijskim medijima pojavili su se dokazi da je Tenis Australija poslao svim igračima, uključujući i Đokovića, pogrešne informacije o medicinskom izuzeću i mogućnosti učešća na prvom grend slemu u sezoni.

Australijski Herald san došao je do dokumenta koje je Tenis Australija svesno poslao igračima, a u kojem je procedura za nastup na turniru bez vakcine suprotna onoj koju je postavila Federalna vlada.

Dokument je poslat 7. decembra 2021. godine i u njemu piše da zaraza kovidom u prethodnih šest meseci jeste osnov za izuzeće od vakcine, iako je još u novembru dobila nalog Federalne vlade da to neće biti dovoljno.

Đoković je kao razlog za izuzeće naveo upravo činjenicu da je imao kovid u prethodnih šest meseci, ali po zakonu koji trenutno važe u Australiji, pored toga mora da ima primljene dve doze vakcine.

Zvaničnici australijske pogranične policije su u međuvremenu priveli češku teniserku Renatu Voračovu i od nje zatražili da napusti zemlju zbog toga što je u Australiju ušla sa potvrdom o preležanom kovidu u poslednjih šest meseci, što je navela kao razlog za izuzeće od obavezne vakcinacije, prenosi australijski Ejdž.

Nameće se pitanje i kako su češka teniserka, i još jedan neimenovani sportista ili sportistkinja, prethodno ušli u Australiju sa istim dokazima i dokumentacijom kao i Novak Đoković, ako je Federalna vlada već ranije znala da će potvrda o preležanom kovidu u poslednjih šest meseci biti nedovoljna za izuzeće od vakcinacije.

Česka teniserka je već učestvovala u kvalifikacijama, a sada se nalazi u istom hotelu u kom je smešten i Đoković. Njena viza je ukinuta, kako piše Ejdž i istakla je da se neće žaliti na odluku, jer ne želi da učestvuje “u političkim igrama”.

Novakov tim je dogovore za dolazak u Australiju imao samo sa Teniskim savezom Australije, koji mu je, nakon prolaska dokumentacije pred dve medicinske komisije, odobrio medicinsko izuzeće.

2 KOMENTARA

  1. Zasto onda nije bio u karantinu nego se svrckao po gradu, susretao se bez maske s drugim ljudima i fotografisao se sa njima?

  2. Zasto onda nije bio u karantinu? Postoje fotografije u arhivama nasih novina od tih datuma gde prima markicu sa svojim likom, seta se gradom, igra tenis s decom, a sve u periodu u drugoj polovini decembra.

Comments are closed.