Direktorka Batuta: Sve spremno za vakcinaciju protiv sezonskog gripa, počinje 15. oktobra

  0
  Foto: Printscreen Youtube

  Sve zdravstvene ustanove su spremne za vakcinaciju protiv sezonskog gripa, koja počinje 15. oktobra. Obezbeđeno je nešto manje od 700.000 doza. Najnoviji stavovi SZO i Nacionalnog komiteta za imunizaciju pokazuju da se vakcina protiv gripa i vakcina protiv kovida mogu primiti istovremeno, savet je da bude u različite ruke, kaže za RTS direktorka Instituta “Batut” dr Verica Jovanović.

  Verica Jovanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakla da će građani u pojedinim lokalnim samoupravama imati tačanu informaciju gde i kako treba da se vakcinišu.

  Prema njenim rečima, sada se ulazi u praćenje sezone gripa i kretanje gripa u ovoj sezoni.

  “Očekujemo da će ova godina biti poput prethodne, da nećemo imati virus gripa, jer prošle godine nije identifikovan u laboratorijama. Ponašamo se na isti način kao i svake sezone, s tim što ove godine imamo još jedno dodatno opterećenje i rizik na koji zajednički treba delovati, a to je kovid 19.”, istakla je direktorka Instituta “Batut”.

  Doktorka Verica Jovanović iznela je najnovije stavove Svetske zdravstvene organizacije kada je u pitanju vakcinacija protiv kovida i gripa, i stavove i Nacionalnog komiteta za imunizaciju, da se vakcina protiv gripa i vakcina protiv kovida može primiti istovremeno, a savet je da bude u različite ruke.

  Doktorka je dodala da se protiv virusa gripa se štitimo istim merama kao i protiv kovida – lične mere zaštite, nošenje maske u zatvorenom prostoru, distanca kada smo u kolektivima.

  “Savetujemo da sve osobe koje su u riziku i starije od 65 godina dođu do vakcinalnih punktova Domova zdravlja i prime vakcinu protiv gripa”, poručila je direktorka Instituta “Batut”.

  Vakcinisano oko 54 posto odraslog stanovništva

  Do sada podacima kojima raspolažemo jednu dozu je primilo 2.885.015 građana, dve doze 2.771.571 osoba i tri doze 648.584 osobe. Kada je u pitanju obuhvat vakcinacijom odraslog stanovništva starijeg od 18 godina, negde oko 54 posto odraslog stanovništva Srbije je vakcinisano. To nije dovoljno ni za kolektivnu zaštitu ni za individualnu zaštitu širenja kovida u porodici”, poručila je dr Verica Jovanović.

  Prema njenim rečima, nijedna vakcina koja se stavi na korišćenje u zdravstvenom sistemu ne može biti stavljena u upotrebu bez sertifikata Agencije za lekove Republike Srbije.

  “To je institucija koja ima obavezu da proveri kvalitet vakcina, sadržaj i izda sertifikat kojim se potvrđuje da lek ili vakcina može da se koristi u lečenju stanovništva Srbije. To je ustaljena procedura”, objašnjava direktorka Instituta “Batut”.

  Naglašava da svaka vakcina ima svoj aktivni sastojak i određene dodatke. Aktivni sastojak u vakcinama protiv kovida je ili mrtav virus, kompletan genom ili se radi o delu tog virusa koji inicira razvoj antitela.

  “Tu se nalaze i određene količine dodataka koji se koriste za proizvodnju vakcine čija je koncetracija vrlo niska i u skladu sa međunardno preporučenim standardima”, ističe dr Jovanović.

  Dodaje da praćenje korišćenja svih vakcina protiv kovida pokazuje da su vakcine bezbedne. Institut “Batut” i Agencija za lekove imaju obavezu da prate neželjene događaje i do sada registrovano 620 neželjenih događaja.

  “Nije bilo miokarditisa, perikarditisa, prema tome vakcine su bezbedne”, poručila je direktorka Instituta “Batut” dr Verica Jovanović.