Deklaracioni list za srpske državljane za ulazak na KiM od 1. avgusta

0
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Policija privremenih institucija u Prištini saopštila je da su izvršene sve pripreme za sprovođenje odluke kosovske vlade donete krajem juna, odnosno za izdavanje deklaracionog lista za sve one koji poseduju lične karte izdate od strane Republike Srbije, a koji ulaze na Kosovo i Metohiju, javlja Kossev. Izdavanje dokumenta za ulazak/izlazak počeće prvog avgusta.

Vlada privremenih institucija u Prištini donela je odluku 29. juna da građani koji poseduju ličnu kartu izdatu od strane Republike Srbije, a ulaze na KiM, moraju da ih zamene deklaracionim listom, umesto lične karte iz Srbije – sve dok borave na KiM-u, javlja Kossev.

Policija je iznela detalje sprovođenja ove odluke, navodeći da će svakom licu koje se pojavi na prelazu sa ličnim dokumentom izdatim od strane vlasti Srbije, na istom biti obezbeđen dokument za ulazak/izlazak koji će privremeno zameniti srpsku ličnu kartu, a koji će omogućiti kretanje na KiM-u i korišćenje institucija.

Iz policije dalje navode da će se ovaj dokument izdavati na svim vazdušnim i kopnenim prelazima, te da će važiti 90 dana od izdavanja.

Dokument će se izdavati i osobama mlađim od 16 godina, koje nemaju ličnu kartu, odnosno, identifikacioni dokument, pod uslovom da sa sobom imaju izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom.

Kada je ova odluka doneta 29. juna, tada je istovremeno saopšteno i to da se registarskim tablicama Republike Srbije za gradove na Kosovu i Metohiji – „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR”, „PE”, „DA” ili „ĐA” omogući preregistracija na RKS, i to od 1. avgusta do 30. septembra.

Prištinske vlasti ove tablice smatraju „ilegalnim“ zbog čega koriste termin „registracija“, a istu odluku smatraju ustupkom sa „povoljnostima“, kao što je „oslobađanje od carinjenja“ prema građanima koji imaju ove tablice.

Istovremeno, za vozila sa srpskim tablicama gradova van KiM, ostaje režim nalepnica do 31. oktobra.

Prištinski zvaničnici i oni koji podržavaju vlast u Prištini su više puta u javnosti sve ove odluke tumačili kao „mere reciprociteta“ prema Srbiji, „zaokruživanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, te „uvođenje zakonitosti“ na Severu.

Osim političkih osuda, iz Beograda za sada (u javnosti) izostaju konkretne instrukcije prema srpskim državljanima a koje oni očekuju, navodi Kossev.