Danilo Kiš, princ književnosti: Poklon knjiga uz novi Nedeljnik

0

Umeo je da detektuje opasnost nacionalizma čak i živeći u uslovima melting pota jugoslovenskog samoupravnog socijalizma i sveopšte jednakosti i istosti. Namirisaće i dobro će prepoznati i prestraviti se nacionalizma zapaćenog u bašti provincijalizma. Dobro je predvideo sav užas koji će doći početkom devedesetih. Osetio je taj zadah nadolazeće smrti jer je taj miris memorisao davno u Novom Sadu i Mađarskoj. I u prenosu Osme sednice video je nadolazeću tragediju.

Njegov dvojni identitet određen samim prvim redom krštenice, tim Kišovim imenom i prezimenom, bio je trajni prtljag i na neki način odrednica njegovog dela i samog života. Ali – i smrti.

***

Svaki put kad idem kolima sa Senjaka na Konjarnik, i u suprotnom pravcu, pogledam sa strane auto-puta. U zgrade, solitere krajputaše i tražim onaj u kojem su živeli Danilo Kiš i njegova supruga Mirjana Miočinović. Upravo mi je Mirjana rekla koja je to zgrada i ko im je bio komšija, ali kao da sam pobrkao sve te adrese i ulice i da li se uopšte ta njihova nekadašnja adresa i vidi sa auto-puta.

Onda mi je pre nekoliko godina književnik i Kišov prijatelj Filip David, dok smo sedeli u kafiću u Palmotićevoj ulici, pokazao na zgradu preko puta i rekao: “Evo ovde su živeli Danilo i Mirjana.” To je bilo pre nego što će dobiti stan u blizini auto-puta. Gledao sam u tu fasadu sećajući se rečenice drugog Kišovog prijatelja, pisca Predraga Čudića, koji je kao student upoznao Kiša i posetio ga baš u tom stanu u Palmotićevoj ulici.

Danilo i Mirjana su živeli u maloj sobi, toliko maloj da Čudić nije izdržao da ne upita Kiša “Kako uspevate da pišete?”, a onda mu je mladi pisac iz Palmotićeve pokazao – seo je na krevet i stavio pisaću mašinu u krilo.

Zašto se zanimam za lokacije u kojima je živeo Danilo Kiš? Da li i u ostalim gradovima tražim stambene kvadrate u kojima su živeli pisci, muzičari…?

***

Iz knjige Branka Rosića “Danilo Kiš: Princ književnosti” koja se dobija na poklon uz Nedeljnik od četvrtka 24. juna.

Kako se bliži deseti rođendan Nedeljnika, odlučili smo da čitaocima ovim povodom pružimo nezapamćeni poklon od deset knjiga, biografija najuticajnijih ličnosti naše istorije, originalno pisanih za ovu ediciju.

U ovoj poklon ediciji očekuju vas novi podaci i novi pogledi na ličnosti koje su, svaka na svoj način, stvarale narativ o Srbiji.

Tajni projekat koji je spreman godinu i po dana donosi i nova istraživanja i nepoznata svedočanstva.

U narednim brojevima očekuju vas ekskluzivne knjige o Borislavu Pekiću, Milošu Crnjanskom, Isidori Sekulić, Zoranu Đinđiću, Dobrici Ćosiću…

U jubilarnom 500. broju Nedeljnika 12. avgusta očekuje vas i poklon knjiga o Nedeljniku.

Napravite svoju istorijsku kolekciju: Knjige o ličnostima novije srpske istorije koje su nas proslavile i odredile.