Danica Popović: Odluka o 300.000 dinara za prvo dete nije održiva, uvedena samo zbog izbora

1
Fotografija: Igor Pavićević

Profesorka Ekonomskog fakultata u Beogradu Danica Popović izjavila je da odluka država da uplaćuje 300.000 dinara za prvorođenu decu nije održiva i da su mere finansijske podrške uvedene samo zbog izbora, preneo je portal Nova.rs.

Ona je eekla da Srbija nema novca i ocenila da će ta mera biti povučena posle izbora.

„Ovakva mera ne može do kraja da bude održiva, jer nema dovoljno novca. Mi se zovemo Srbija, a ne zovemo se Švajcarska. Mi para nemamo“, rekla je Danica Popović.

Na podsećanje da je Vučić u julu ove godine obećavao da će država usvojiti nove demografske mere, najavljujući da će parovi koji se odluče za prvo dete dobiti 5.000 evra od države, Danica Popović je ocenila da je razlika u novcu nestala u onom trenutku kad su predstavnici vlasti shvatili koliko para zapravo imaju.

„Oni žele da pobede na izborima i verovatno će isplatiti jedan deo tih obećanih para za prvorođenu decu, a jedan deo neće sigurno – onima koji se ne budu bunili. Cela ideja je da dobiju izbore na svaki mogući način. Ovaj način i nije toliko loš i nekim ljudima će stvarno pomoći“, kazala je Danica Popović.

Nove demografske mere države, koje, između ostalog podrazumevaju i više novca za prvo dete, trebalo bi da stupe na snagu 1. januara.

Na konferenciji za medije, nesporedno pred odlazak u Rusiju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je održao konferenciju za medije u Predsedništvu gde je upozorio da „nestajemo kao nacija“ i da se moraju preduzeti određeni koraci.

„Polako nestajemo kao nacija, moramo da razmišljamo kako da taj problem rešimo. Bez obzira na to što je usvojen budžet, mi ćemo od prvog januara za svako prvorođeno dete odmah uplaćivati 300 hiljada dinara, umesto dosadašnjih 100 hiljada”, rekao je Vučić.

1 KOMENTAR

  1. Професорка каже да држава неће имати 130 милиона евра годишње да исплати родитеље прворођене деце. До сада је држава исплаћивала око 45 милиона евра годишње у те сврхе. Сада би требало та давања да повећа за око 85 милиона, што је око петине вредности изградње и стављања у функцију “националног стадиона”. Наравно, једно је изградња, где се у тренутним условима новац прелива из буџета у приватне (партијске) џепове, а друго подстицај становништву, које опет не мора бити партијски оријентисано. Сам износ ипак не показује да би био катастрофалан за буџет, мада и досадашња давања у те сврхе су била подложна: кашњењима, потоњим разноразним “тумачењима”, шта је написано, а шта то у ствари значи и сличним “шиканозним поступцима”, који су само потврђивали декларативну подршку власти овој идеји, било новца, или не.

Comments are closed.