Dani filma i dobre kafe u Sarajevu

  0

  Dvadeset osmi filmski festival u Sarajevu okupio je veliki broj domaćih i stranih glumaca, ljubitelje sedme umetnosti i predstavnike medija. Festival je otvorio kanski pobednik, film „Trougao tuge“, dok je zatvaranje upriličila svetska premijera filma „Praznik rada.“

  Osim velikog broja konferencija i premijernih prikaza, ovogodišnji festival obeležili su i holivudski  glumci Džesi Ajzenberdg (Jesse Eisenberg) i Mads Mikelsen (Mads Mikkelsen), ali i veliki broj domaćih i regionalnih zvezda koje su imale priliku da probaju  kafu u sklopu programa „Grand kafa sa…“

  Prilika da spoje umetnost i tradiciju i ove godine je inspirisala umetnike koji su dali doprinos predlažući svoj dizajn na Grand kafa šoljici na temu „Hajde da imamo vremena za kafu i film“. Na konkurs regionalnog karaktera pristiglo je preko dve stotine radova, a žiri je imao težak zadatak da odabere osam finalista čiji radovi su krasili prelepi ambijent festivalskog grada.

  Veliku podršku filmskoj umetnosti istakao je i direktor marketinga Grand kafe Zoran Golub i dodao da su kafa i umetnost večita inspiracija koji donose veliko uživanje, a zajedničko im je da nas sve spajaju jer govore zajedničkim, univerzalnim jezikom.

  „Nastavak ovog inspirativog konkursa je ujedno i nastavak projekta Velike Scene, regionalne web platforme Atlantic Grupe koja će se nadograđivati i širiti, a na njoj ima mesta za sve stvaraoce – muzičare, pisce, glumce, reditelje, likovne umetnike i sve one koje svojim kreativnim stvaranjem žele da budu deo ove scene“, rekao je Golub.

  Petu godinu za redom, publika je imala priliku da uživa u Festivalskom kafiću, mestu susreta i razmene utisaka, a prošlogodišnji pobednik i kreator Festivalske Grand šoljice Darko Karać istakao je da je uz pomoć ovog konkursa još više zavoleo umetnost:  „Pobeda na konkursu za Festivalsku šoljicu i kasnija saradnja sa Grandom otvorila mi je širom vrata kreativne industrije, i motivisala me da još više svakodnevno radim na sebi“. A ove godine, na osnovu glasova publike pobedu je odnela ilustracija Sanje Tomašević.

  Veliki broj umetnika i glumaca, ali i na hiljade turista posetilo je Sarajevo tokom protekle nedelje pokazujuci još jednom značaj očuvanja kvalitetnog sadržaja i dobrih susreta koje spaja šoljica kafe.