Da, moguće je snimiti celu trilogiju odjednom: Netfliks sada želi da bindžujemo i filmove

0

Došao je taj trenutak za Li Džanijak. Scenaristkinja i rediteljka će u narednih mesec dana debitovati na Netfliksu, ali njen ritam je mnogo brži nego što je bio, pošto režiserka trilogije “Fear Street” pokušava da završi tri filma odjednom.

Kada to uspe da uradi, ona i njeni producenti iz kompanije Chernin Entertainment sa Netfliksom će sprovesti jedan eksperiment: prvi put, striming servis će objaviti po jedan film nedeljno, tri petka zaredom od 2. jula. Nazovimo to bindžovanjem za ljubitelje filma.

“To je neka vrsta hibrida. Jedna nova stvar”, kaže Li Džanijak. “To je mešavina tradicionalnog filma i nečeg što bismo mogli da nazovemo tradicionalnom televizijom: svaki deo priča svoju priču, ali je takođe povezan sa narednom. Ovo je vrlo uzbudljivo kada ste filmadžija.”
To je i vrlo ambiciozno. Tri filma su bazirana na knjigama R. L. Stajna i okreću se oko događaja od pre tri stotine godina koji generacijama teroriše i plaši fiktivni gradić Šejdisajd u Ohaju.

Prvi film odigrava se 1994. godine, pa u njemu ima mnogo “kulture šoping-molova”, četova na AOL-u, ali i omaža filmovima kao što su “Vrisak” i “Znam šta ste radili prošlog leta”. Drugi film smešten je u jedan letnji kamp godine 1978 – pomislite na šarene i vrlo kratke šortsiće – i naslanja se i na serijal “Petak trinaesti” i na “Noć veštica”. A Li Džanijak kaže da je pokušala da treći film, čija je radnja u 1666. godini, snimi nalik na “Novi svet” Terensa Malika.

Netfliks nam je predstavio bindžovanje televizije 2013. godine, kada je u jednom jedinom danu objavio sve epizode serije “House of Cards”. Ovaj nedeljni eksperiment predstavlja novi pristup koji bi, ukoliko uspe, mogao da od filmova napravi nove serije.

Nedeljni raspored je neophodan “kako bi se dalo dovoljno vremena i prostora da svaki film bude nezavisan za sebe”, kaže Liza Nišimura, potpredsednica za nezavisni film i dokumentarce u Netfliksu.

Producenti su imali čak i sobu za scenariste, što je uobičajena praksa u snimanju serije, ali se ne koristi često za film. No pošto je kompanija odmah na umu imala franšizu, pomislili su da bi grupa scenarista mogla da “iscepka” čitavu priču u serijalu filmova.

“Nismo angažovali jednu osobu da snimi jedan film”, kaže Piter Černin, generalni direktor kompanije Chernin Entertainment. “Pokušavali smo da postavimo jedan film tako da bi na njega mogli da se nadgrađuju drugi filmovi.”

Kada je stvoren svet i kada su scenariji bili gotovi, Li Džanijak (41) odlučila je da sva tri filma snimi odjednom, pa je mogla da u svaki film ponaosob sakrije neke znake koji će moći da se shvate tek kada odgledate sva tri. Netfliks je siguran da će ovi skriveni detalji terati publiku da se iznova i iznova vraća trilogiji – a to je upravo sadržaj kakav najviše vole.

Evo iskustva Lize Nišimure: “Kada sam odgledala treći deo, prva stvar koju sam poželela bila je da počnem iz početka i da gledam prvi deo. I odmah sam videla nešto drugo, jer sam sada imala iskustvo sveukupnosti mitologije”, kaže ona. “Očekujem da će tako biti i sa gledaocima, da će se mnogo pričati o stvarima koje će naknadno otkrivati.”

UZ SVAKI PRIMERAK AKTUELNOG BROJA NEDELJNIKA NA POKLON DOBIJATE NJUJORK TAJMS NA SRPSKOM JEZIKU.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-491-od-10-juna/