Da li su zaista dijabetičari tipa 1 u većoj opasnosti od tipa 2 u borbi sa koronavirusom?

0
Foto: Profimedia

Dijabetičari tipa 1 su u većoj životnoj opasnosti od koronavirusa, nego dijabetičari tipa 2, a dijabetes značajno povećava rizik od smrtnosti povezan sa posledicama koronavirusa, ukazuju rezultati studije Nacionalnog zdravstvene službe Velike Britanije (NHS), a prenosi Gardijan.

Istraživanje je sprovedeno među pacijentima u engleskim bolnicama tokom pandemije virusa COVID-19, a rezultati pokazuju da je skoro jedna trećina smrtnih slučajeva od koronavirusa povezana sa dijabetesom.

Ukoliko su dijabetičari zaraženi koronovirusom, osobe sa dijabetesom tipa 1 – autoimuna neizlečiva bolest – imaju 3,5 puta veći rizik od umiranja, dok dijabetičari tipa 2 – u najvećem broju slučajeva osobe sa prekomernom težinom – imaju dvostruko veći rizik od umiranja.

“Istraživanje pokazuje stepen rizika od koronavirusa za osobe sa dijabetesom i različite stepene rizika za one sa dijabetesom tipa 1 i tipa 2”, rekao je direktor NHS Engleske za dijabetes i bolesti gojaznosti i vodeći autor studije dr Džonatan Valabdži.

“Takođe je važno naglasiti da viši nivo glukoze u krvi i gojaznost dodatno povećavaju rizik kod oba tipa dijabetesa”, dodao je dr Valabdži.

Profesor infektivnih bolesti na Medicinskom fakultetu Univerziteta Brajton i Saseks dr Džon Koen naglašava da dijabetičari nisu izloženi većem riziku zaraze koronavirusom, već da imaju veći stpen rizika teže kliničke slike ukoliko budu inficirani COVID-19.

“Kod dijabetesa su češće i rizičnije bakterijske infekcije. Međutim, ono što svka teška infekcija – pa i virusna – može da prouzrokuje, jesu problemi sa kontrolom insulina, što u najvećem broju slučajeva dovodi do povećanja stope smrtnosti kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1”, rekao je dr Koen.

Studija je otkrila da se ukupna stopa smrtnosti dijabetičara udvostručila u ranim fazama pandemije koronavirusa. Među oba tipa dijabetetičara, riziku su izloženiji muškarci i oni koji žive u siromašnijim zajednicama. Takođe, oboleli od oba tipa dijabetesa imali su veći stepen rizika ukoliko su im ranije dijagnostifokovana bubrežna ili srčana oboljenja.

Ipak, studija navodi da je starost odlučujući faktor rizika za smrtnost dijabetičara oba tipa, u slučaju da se zaraze koronavirusom.