Francusko-američki institut “Imagine”, sa laboratorijama u Parizu i Njujorku, od maja istražuje da li postoji genetska predispozicija za ozbiljne oblike kovida -19.

U novom članku, nedavno objavljenom u časopisu Science, direktori instituta, pedijatar Žan-Loren Kazanova i genetičar Loren Abel, pokazuju da 15 odsto teških oblika plućne infekcije ima genetske i imunološke uzroke.

U intervjuu za francuski Le Parisien, Loren Abel objašnjava da su od tri do četiri odsto pacijenata pogođenih teškim oblikom kovida -19, nosioci genetskih mutacija koje smanjuju proizvodnju interferona tipa 1 (IFN), umešanih u prvu liniju antivirusne odbrane.

Istraživanje je sada usmereno na razvoj dijagnostičkih testova koji bi mogli da identifikuju ove pacijente koji su u riziku.

„Neke studije su dobro napredovale, a obećavajuća alternativa lečenju bio bi razvoj lekova zasnovanih na interferonu tipa 1, koji mogu da nadoknade deficit u telu pacijenta“, navodi genetičar.

Molekuli ove vrste su na tržištu već 30 godina i imaju prednost što ne izazivaju značajne neželjene efekte i mogli bi da se koriste kratko vreme kod pacijenata sa teškim oblikom kovida -19.

Istraživači Instituta “Imagine” takođe su otkrili da su od 10 do 11 odsto pacijenata pogođenih teškim oblikom plućne infekcije ima tu vrstu posebnosti u stvaranju autoantitela koja neutrališu interferone tipa 1 i sprečavaju ih u borbi protiv bolesti.

Ono što je zajedničko ovim pacijentima je da su većina muškarci. Od 101 slučaja proučavanog sa ovim kliničkim karakteristikama, 95 su bili muškarci. Od šest žena, samo je jedna imala pigmentarnu inkontinenciju, retki dominantni genetski poremećaj povezan sa x hromozomom.

Osetljivost nekih muškaraca pred novim koronavirusom nije ništa novo. Ono što istraživači sada pokušavaju da urade je da identifikuju sve genetske mutacije koje mogu da objasne ovu osetljivost, uključujući i mutaciju x hromozoma, da bi postigle napredak u borbi protiv teškog oblika kovida -19.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.