LONDON – Britanska monarhija nalazi se na prekretnici.

Kraljica Elizabeta Druga u svojoj 93. godini polako odlazi u istoriju dok njen 71-godišnji sin i naslednik, princ Čarls, uspostavlja kontrolu nad monarhijom pokušajima da zataška skandal u kojem je učestvovao njegov mlađi brat princ Endru.

Princ Endru se našao na žestokom udaru javnosti posle televizijskog intervjua u kojem je govorio o svom prijateljstvu sa ozloglašenim finansijerom i osuđenim pedofilom Džefrijem Epstajnom. Kraljica se, sa druge strane, našla pod lupom javnosti i u pitanje je dovedeno njeno upravljanje Firmom, kako insajderi često nazivaju kraljevsku porodicu.

Princ Čarls je dugo zagovarao modernizaciju kraljevske porodice koja je podrazumevala da manje članova vrši zvaničnu dužnost i tako generiše manje negativnog publiciteta. Ali debakl princa Endrua je najvidljiviji znak da ta promena još uvek nije počela da se dešava.

Valentajn Lou koji prati kraljevsku porodicu za londonski Tajms, naveo je da ispod kraljice postoje različiti entiteti u porodici koji funkcionišu kao trapovi.

“Endru je manji trap, ali povremeno nastane kriza u kojoj vam je potrebno vođstvo iz centra”, rekao je Lou.

Posle kritika koje su usledile nakon intervjua za BBC u kojem princ Endru nije pokazao ni najmanje empatije za maloletne žrtve Džefrija Epstajna i u kojem je ponudio sumnjive argumente u svoju odbranu, princ Endru je izdao saopštenje u kojem je naveo da je zamolio svoju majku da mu pomogne da “istupi iz javnih dužnosti”, i da mu je ona za to dala dozvolu.

Ova epizoda je ogolila jedan paradoks: dok se Bakingemska palata priprema za smrt kraljice i krunisanje princa Čarlsa, upravljanje Endruovom aferom pokazuje da kraljevska porodica baš i nije spremna da se nosi sa problemima koji nastavljaju da se gomilaju.

Koliko god neprijatna bila istorija princa Endrua sa Epstajnom, oni koji pomno prate kraljevsku porodicu navode da ovaj skandal ne predstavlja ni blizu veliku pretnju kakva je bila razotkrivanje pojedinosti iz Čarlsovog braka sa princezom Dajanom. Osim moguće izloženosti u istrazi Džefrija Epstajna, princ Endru neće ostaviti drugi važan trag.

“Brzo su reagovali kako bi sredili stvar hladnokrvno i beskrupulozno kako već umeju”, rekao je Lou.

Kriza je izbila u trenutku kada politički lideri Velike Britanije, paralisani Bregzitom, nisu u poziciji da pripomognu. Sajmon Dženkins, kolumnista i pisac, poistovetio je ispade princa Endrua sa skandalom u kojem je učestvovala jedna holivudska ličnost. Rekao je da “nema apsolutno nikakvih posledica”.

Ono o čemu Bakingemska palata treba da brine su princ Hari i njegova supruga Megan, vojvotkinja od Saseksa. Izveštaji o tenziji između Harija i njegovog brata, princa Vilijama, kao i o poteškoćama sa kojima se Megan bori u pokušajima da se prilagodi novom životu, nanose više štete reputaciji kraljevske porodice, jer mladi prinčevi simbolišu Kuću Vindzora budućnosti, a ne neugledne prošlosti.

“Odvajanje od porodice ima implikacije za budućnost monarhije”, kaže Peni Džunior, biograf kraljevske porodice.

Tekst iz novog broja Njujork tajmsa na srpskom jeziku na poklon uz novi broj Nedeljnika koji je na kioscima od četvrtka, 12. decembra.

© 2019 The New York Times

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.