Digitalna komunikacija je preuzela primat početkom 2020. godine – odjednom je virtuelni svet postao prostor u kome učimo, radimo i provodimo slobodno vreme. Kako to utiče na naše najmlađe i njihovo detinjstvo? Da li su se rođendanske i novogodišnje čestitke preselile na digitalne kanale (i zašto jesu) i koji od njih mogu poslužiti deci da pošalju svoje želje Deda Mrazu?

Drugačiji komunikacioni tokovi uticali su na to da deca koja i dalje šalju pisma imaju i nešto drugačije želje. Nedavno sam pročitala da je američka pošta objavila da su deca za ove praznike imala, može se reći, „srceparajuće“ želje, a sve to slušajući razgovore svojih roditelja o poteškoćama sa kojima se susreću, ali i pod uticajem informacija koje svakodnevno prate putem digitalnih kanala.

Moja ćerka je pre nekoliko godina promenila želju u poslednjem trenutku. Baš 31. decembra, dok smo čekali Novu godinu, slali smo e-mail Deda Mrazu jer smo znali da tako poslata poruka ne putuje dugo i da bi mu notifikacija stigla mnogo brže. Klinci su navikli da odgovor na poruku dobiju odmah, pa isto očekuju i od Deda Mraza, iako on do sada nikada nije odgovarao. Nekada je slanje pisma deci ostavljalo nekoliko nedelja maštanja i promišljanja o tome da li je pismo stiglo, da li su ga vilenjaci otvorili, da li će poklon biti napravljen i, naposletku, da li će dobri deka uslišiti njihovu želju. Danas, brza komunikacija utiče i na percepciju naše dece – ona žele da dobiju odgovor čim pre, a seen-ovana poruka na koju ne dobiju odgovor utiče na njihovo raspoloženje, osećanje, ponašanje. To na kraju postavlja nove izazove modernog roditeljstva suočavajući roditelje sa novim, delimično stranim situacijama za čija rešenja često nemaju pravi odgovor.

Iako nam internet i digitalne tehnologije postavljaju nove zadatke u odgajanju dece, na neki način ih i rešavaju. Na sajtu Bezbedni klinci svako može da pronađe koristan savet na temu modernog roditeljstva, ali i da čuje mišljenja stručnjaka i drugih roditelja o brojnim relevantnim temama. Od 29. oktobra, na četiri podcast platforme – Deezer, Spotify, M-xcloud i SoundCloud i YouTube kanalu kompanije Vip mobile dostupan je podcast Bezbedni klinci, a nedavno je izašla i nova epizoda „Kreativni roditelji“ u kojoj možete da čujete sjajne savete u vezi sa ishranom dece, što je još jedan od čestih izazova sa kojima se roditelji susreću.

Slušajmo se, roditelji!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.