“COP26, posmatramo vas”: Širom Evrope održani klimatski protesti

0
Credit line: JEANNE ACCORSINI / Sipa Press / Profimedia

(Beta) – Nekoliko desetina hiljada ljudi marširalo je danas ulicama Glazgova, domaćina Konferencije UN o klimi (COP26), zahtevajući od vlada da preduzmu konkretne akcije kako bi se smanjila upotreba fosilnih goriva koja utiču na globalno zagrevanje i klimatske promene.

Marš, na kom su se okupili sindikati, političari, studenti, zabrinuti građani, protekao je mirno uz zvuk bubnjeva i uprkos povremenoj kiši.

Klimatski protesti održani su danas i u drugim gradovima širom Evrope, uključujući London, Pariz, Dablin, Kopenhagen, Cirih i Istanbul.

“Održavaju se razgovori, ali nema politika koje će dogovoreno sprovesti u delo”, rekla je jedna od učesnica demonstracija u Glazgovu.

Kritičari optužuju političare da više govore nego što delaju jer nisu ni ispunili obećanja sa COP-a u Parizu 2015. godine kad su se prvi put obvezali da smanje emisije štetne gasove u svojim državama. 

Demonstranti takođe kritikuju ograničen pristup javnosti razgovorima u Glazgovu, navodeći da su morale biti uključene sve zainteresovane strane. Tokom marša su nosili banere sa natpisima “Crvena linija za čovečanstvo”, “Zaustavite velike zagađivače”, “COP26, posmatramo vas” i “Ljut sam”.

Na drugoj strani, sa manje prisutnih, ali ništa manje besa i entuzijazma klimatski skup održan je i u Istanbulu u Turskoj.

Osamdesetak klimatskih aktivista protestovalo je danas u Istanbulu, pozivajući na akciju za spas planete za buduće generacije.

Aktivisti su nosili transparente “Ujedinjeni za klimu” i “Ekologija bez klasne borbe je baštovanstvo”.

Univerzitetski profesor Baris Gencer Bajikal (43) pozvao je na raniji prekid upotrebe uglja u odnosu na ciljeve koje su postavili svetski lideri na klimatskoj konferenciji UN-a u Glazgovu.

“Ne može se više odlagati jer svaki dan osećamo klimatske promene”, rekao je on i istakao da su podjednako pogođene bogate i siromašne države.

Tursku su godinama unazad pogađale velike suše, a ovog leta i šumski požari i poplave.

Konferencija UN o klimi u Glazgovu trajaće do 12. novembra.