“Ćiro Blažević nije imao nikakav plan, sa takvim igračima bi i moja baba to uradila? Eh, pa nije to bilo samo ‘sine moj'”

1
Profimedia

“Mnogi osporavaju Ćiru Blaževića, ali mislim da je njegova uloga bila tu najvažnija”, rekao je Slaven Bilić u intervjuu za Nedeljnik sećajući se Mundijala 1998. godine u Francuskoj, kada je Hrvatska osvojila treće mesto.

Pitanje se zapravo odnosilo na čuvenu taktiku Miroslava Ćire Blaževića kolokvijalno nazvanu “sine moj”.

“Ja igrače dijelim na vagone i lokomotive. Mi smo svi u svojim klubovima bili lokomotive. Neko u najvećim evropskim klubovima, neko u manjim, ali smo svi vukli svoje timove. A onda je trebalo da se pretvorimo u vagone i to je bilo vraški teško. Za to je bio potreban čovjek koji će uspeti da napravi atmosferu. Znaš, imaš neke trenere koji vole da imaju sve pod konac, da se u metar zna gde igrač stoji, šta smije da uradi sa loptom i bez lopte, a imaš i trenere koji isto tako znaju taktiku, ali smatraju druge aspekte posla važnijim. Recimo psihologiju. To je bio Ćiro. Ima onih koji kažu – on nije imao nikakav plan, sa takvim igračima bi i moja baba to uradila. Ja sam svjedok da je čovjek za svaki dan imao poseban plan i ideju – kome će dati slobodu, koga će da istera sa treninga, na koga će da se obruši… Kažu, nije napravio izmjenu u polufinalu kad smo ostali sa igračem više. Pa dobro, ali je zato i na tom prvenstvu stavio da igraju i Boban i Robi i Asanović zajedno u centru igrališta, baš me interesuje koji bi trener to smio da uradi. I da onako pobijedi Njemačku u četvrtfinalu. Nije to bilo samo ‘sine moj’, daleko od toga…”, ispričao je Bilić u intervjuu za Nedeljnik.

1 KOMENTAR

  1. Divim se Ciri velikom fudbalskom sarmeru ….I velikom gospodinu a iznad svega korektnom pracenju I komentarisanju fudbalskih desavanja na prostoru meni drage Jugoslavije.Zelim mu dobro zdravlje I dug zivot I da GA Taj sarmerski osmeh nikada ne napusti.

Comments are closed.