Čeferin otvorio dušu o šefovima najvećih klubova: “Vudvord me zvao u četvrtak i rekao da je sve okej, Anjeli je najveće razočarenje…”

0
Niall Carson / PA Images / Profimedia

Povodom odluke da pojedini bogati fudbalski klubovi iz Evrope formiraju Superligu uprkos protivljenju UEFA, oglasio se predsednik te organizacije Aleksander Čeferin.

UEFA je zvanično saopštila da će svim igračima koji budu učestvovali u novom takmičenju biti zabranjeno da učestvuju na evropskim i svetskim prvenstvima.

„Kvalifikacije za evropska takmičenja moraju biti takve da se svako može takmičiti u njima. Ne mogu da ne iskažem svoje protivljenje povodom poteza pojedinih klubova. Svi smo složno protiv toga“, rekao je Čeferin.

“Svaki igrač koji bude nastupao u Superligi neće više nikada moći da igra za reprezentaciju“, upozorio je Slovenac.

Čeferin je istakao koliko UEFA ulaže u fudbal.

„Devedeset posto novca koji zaradi UEFA vraća se celokupnom fudbalu, ne samo eliti. UEFA ne postoji samo zbog novca, već da pomaže i razvija fudbal. To sa Superligom nije slučaj. Za njih je to  posao u kome je bitan samo profit, ali ne i solidarnost. Drugačije vrednuju fudbal u odnosu na nas, ali nećemo to dozvoliti”, rekao je prvi čovek UEFA.

“Hvala celoj fudbalskoj porodici, hvala svim klubovima, osim ovih 12, hvala vladama evropskih zemalja… Ova ideja je šamar svima koji vole fudbal. Nećemo im dozvoliti da unište naš sport”, dodao je on.

Čeferin je istakao da je u pripremi novi format Lige šampiona, kao i da su čelnici klubova koji su u nedelju saopštili da su osnovali Superligu, odlično bili upoznati sa tim, zbog čega je posebno besan na njih.

„Da počnem sa Edom Vudvordom iz Mančester Junajteda, koji me je pozvao u četvrtak uveče i rekao da je veoma zadovoljan i da u potpunosti podržava reforme Lige šampiona, a već tada je očigledno potpisao nešto za Superligu. Ipak, najveće razočaranje je predsednik Juventusa Andrea Anjeli. Nisam video osobu u svom životu koja bi lagala toliko puta, tako uporno kao on. To je neverovatno. Nismo znali da imamo zmije blizu sebe, sada znamo“, rekao je Čeferin.

Naveo je i da će sutra razgovarati sa advokatima kako bi utvrdio da li postoji mogućnost za izbacivanje iz aktuelnih evropskih takmičenja, klubova koji su saopštili da će učestvovati u Superligi. Njih pet bi trebalo bi da igra u polufinalu Lige šampiona ili Lige Evrope sledeće nedelje. Ukoliko se ove najave ostvare, automatski pobednik Lige šampiona bila bi ekipa Pariz Sen Žermena.