“Ako više nemate za koga da navijate, tu smo za vas”; “Imamo titula koliko i Totenhem, ali nećemo u Superligu”: Kako klubovi širom Evrope ismevaju “ideju bogatih”

0
Credit line: Igor Stevanovic / Alamy / Alamy / Profimedia

(Beta-AP) – Dok su neki klubovi u stranom vlasništvu najavljivali planove za “rasturanje” evropskog fudbala formiranjem Superlige, jedan klub u američkom vlasništvu sa zadovoljstvom je objavio da namerava da zadrži status kvo.

“I pored dve pobede od 4:0 ove nedelje, možemo da potvrdimo da nećemo tražiti članstvo u evropskoj Superligi”, navodi se u šaljivom tvitu velškog kluba Vreksema koji se takmiči u petoj engleskoj diviziji i koji su nedavno preuzele holivudske zvezde Rajan Rejnolds i Rob Makelheni.

Reakcije na potencijalne seizmičke promene koje je poguralo 12 najvećih evropskih klubova kretale su se od humora do sarkazma, od osude do besa.

“Osvojili smo isti broj titula u Premijer ligi kao Totenhem, ali želimo da potvrdimo da nećemo učestvovati u bilo kakvoj Superligi”, piše u tvitu irskog kluba Brej Vonderers.

Ruski klub Spartak iz Moskve obratio se direktno navijačima 12 klubova koji bi mogli da budu nezadovoljni razvojem događaja.

“Ako vam treba novi klub za koji ćete da navijate, tu smo za vas. Srdačan pozdrav, FK Spartak Moskva”, naveo je ruski klub.

Totenhem je jedan od klubova koji su stavili potpis na osnivanje novog takmičenja, a navijači su poručili su upravi da su “izdali klub i njegovu istoriju”.

Pristalice Totenhema su poručile da je uprava spremna da “rizikuje reputaciju kluba i njegovu budućnost u potrazi zarad profita i pozvala na promenu vlasništva ako se Totenhem odmah ne odvoji od Superlige.

Ovakvu odluku kao izdaju vide i navijači Arsenala, Čelsija, Liverpula, Sitija i Junajteda.

Fudbaler Pari Sen Žermena Ander Erera jedan je od retkih aktivnih igrača koji se izjasnio protiv Superlige.

“Verujem u unapređenu Ligu šampiona, ali nisam za to da bogati ukradu ono što su ljudi napravili, a to je najlepši sport na planeti”, naveo je Erera.

Reagovali su i predsednici fudbalskih saveza Švedske, Rumunije, Danske, ruska Premijer liga, Nemačka fudbalska liga…

“Ovo je loša ideja iz više razloga… Nema smisla stvarati zatvorenu ligu u kojoj je jedini cilj klubova novac”, rekao je prvi čovek danskog saveza Jakob Jensen.

Ruska Premijer liga je navela da je ideja novog takmičenja u suprotnosti sa “osnovnim vrednostima fudbala”, da ne uzima u obzir interese ogromne većine klubova i da izaziva raskol u evropskoj fudbalskoj zajednici.