Britiš petroleum se povlači iz Rosnjefta, rublju očekuje rekordni pad, Centralna banka Rusije obustavila prodaju akcija stranih ulagača na ruskom tržištu

0
EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Ekonomske posledice rata u Ukrajini već se osete i tek će se osetiti na svetskom tržištu, a veoma je pogođena i Rusija, kojoj su Evropska unija (EU), Sjedinjene Države, Velika Britanija i mnoge druge države uvele stroge pakete sankcije, pa je ruska rublja, prema pisanju britanskog BBC-ja, pala na novi minimum u odnosu na američki dolar, dok ekonomski analitičari upozoravaju na mogući kolaps ruskih banaka.

Ruska rublja je pala na rekordno nizak nivo u odnosu na dolar, pre svega zbog najnovijih sankcija Zapada, ali i poteza Rusije da se ruske snage odvraćanja, koje uključuju i nuklearno oružje, stave u stanje posebne borbene gotovosti.

Rublja je pala čak 119,50 za dolar na azijskim berzama, što je rekordan i strm pad od 30 odsto u odnosu na zatvaranje u petak, prenosi Rojters. Kasnije se oporavila na oko 110 za dolar.

SANKCIJE I OGRANIČENJA ZA MOSKVU

Očekuje se pad ruske rublje u odnosu na američki dolar za najmanje 25 odsto usled strogih paketa sankcija koje su Rusiji uvedene od strane Evropske unije, Sjedinjenih Država, Velike Britanije…

Nakon ekonomskih sankcija koje su uvedene prvog dana invazije, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države su uvele lične sankcije Vladimiru Putinu, Sergeju Lavrovu i svim važnijim predstavnicima ruskih bezbednosnih struktura.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i saveznici postigli su dogovor da ukinu pristup određenom broju ruskih banaka međunarodnom platnom sistemu SWIFT.

Brojne zemlje zabranile su ruskim avio kompanijama korišćenje njihovog vazdušnog prostora, uz objašnjenje da dok traje invazija na Ukrajinu, “ruski avioni ne bi trebalo da lete nebom demokratskih zemalja”. Rusija je na ta ograničenja odgovorila istom merom.

Raspravlja se o tome da li će Turska ograničiti prolaz ruskim brodovima kroz moreuze koje kontroliše. Zelenski je rekao da je dobio takva uverenja, Rusija tvrdi da je to samo “njegovo tumačenje”, a Ankara kaže da “odluka još nije doneta”.

Nakon izbacivanja sa Eurosonga i oduzimanja domaćinstva za finale Lige šampiona, koje je premešteno u Pariz, Rusija se suočava i sa odbijanjem reprezentacija da igraju protiv njenog nacionalnog tima u baražu za Mundijal.

Takođe, naftna kompanija Britiš petroleum otvorila je novi front u nastojanju Zapada da izoluje rusku ekonomiju, pošto je odlučila da napusti Rusiju, javlja Rojters.

Britiš petroleum je najveći strani investitor u Rusiji i vlasnik 19,75 odsto Rosnjefta. Iz kompanije je saopšteno da napušta rusku državnu naftnu kompaniju, što bi, prema procenama, britanskog giganta moglo da košta do 25 milijardi dolara i smanji rezerve nafte i gasa za polovinu.

U međuvremenu, ruska Centralna banka saopštila je da je naredila brokerima da obustave izvršavanje svih naloga stranih pravnih lica i lica koja žele da prodaju svoja ulaganja i akcije na ruskom tržištu, prenosi BBC.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.