“Brazilski soj koronavirusa brzo mutira, može postati još opasniji”

0
Marcin Nowak / Zuma Press / Profimedia

Brazilski P1 soj koronavirusa, odgovoran za porast smrtonosti od kovid-19 u toj latinoameričkoj zemlji, mutira na način koji će omogućiti lakše izbegavanje antitela, pokazalo je brazilsko naučno istraživanje, prenosi Rojters.

Istraživanje varijante ili soja koji kruži Brazilom, a koje je sproveo institut za javno zdravstvo Fiokruz, pronašlo je mutacije u području šiljka virusa koji se koristi za ulazak i zarazu ljudskih ćelija.

Pa bi mutacije, upozorili su brazilski naučnici, mogle da učine virus otpornijim na vakcine koje ciljaju protein na šiljku, s potencijalno ozbiljnim posledicama na širenje bolesti u najmnogoljudnijoj naciji Latinske Amerike.

„Verujemo da je to još jedan mehanizam skrivanja koji virus stvara kako bi izbegao odgovor antitela“, rekao je Felipe Naveka, jedan od autora studije iz Fiokruza u amazonskom gradu Manausu, odakle se veruje da je varijanta P1 krenula.

Naveka je rekao da se promene čine sličnima mutacijama viđenim u još agresivnijoj južnoafričkoj varijanti, protiv koje su, kako su neke studije pokazale, neke vakcine znatno smanjene efikasnosti.

„To je posebno zabrinjavajuće jer virus nastavlja da ubrzava svoju evoluciju“, dodao je.

Istraživanje je pokazalo da je varijanta P1 čak 2,5 puta zaraznija od izvornog koronavirusa i otpornija na antitela.

U utorak je Francuska obustavila sve letove za i iz Brazila nastojeći da spreči širenje te varijante.

Smatra se da je varijanta, koja je brzo postala dominantna u Brazilu, glavni faktor povećane smrtnosti.

Epidemijski talas u Brazilu takođe sve više pogađa mlađe ljude, a bolnički podaci pokazuju da je u martu više od polovine svih pacijenata bilo starosti do 40 godina.

Za Ester Sabino, naučnicu s medicinskog fakulteta Univerziteta u Sao Paulu koja je vodila prvo sekvenciranje genoma koronavirusa u Brazilu, s obzirom na brz tempo prenosa virusa, mutacije varijante P1 nisu iznenađujuće.

„Ako imate visok nivo prenosa, kao što je trenutno u Brazilu, povećava se rizik od novih mutacija i varijanti“, rekla je.

Do sada su se vakcine, poput onih koje su razvili AstraZeneka i kineski Sinovak, pokazala efikasnim protiv brazilske varijante, ali Sabino je rekla da bi daljnje mutacije to mogle dovesti u opasnost.