“Božić je tu, a mi sad tek konstatujemo da je prase neuhranjeno”: Nove mere protiv koronavirusa su zakasnele, kaže Dr Radovanović

2
Foto N1/Youtube Screenshoot

“Šteta je već učinjena, imamo ogroman broj obolelih, trebalo je intervenisati ranije. Testirati u mnogo većoj meri i onda tragati za kontaktima”, kaže epidemiolog Zoran Radovanović, komentarišući nove mere Vlade Srbije koje stupaju na snagu.

Kako je rekao za N1, lekari iz udruženja Ujedinjeni protiv kovida su odavno insistirali da se ograniči rad splavova i noćnih klubova, podsećajući da će šteta biti mnogo veća ako se to ne uradi. 

“Božić je tu, a mi sad tek konstatujemo da je prase neuhranjeno, morali smo o tome da mislimo pre dva meseca. Odluke su donete pre dva dna, vlast ima u vidu ekonomske gubitke, međutim, ako se ništa ne preduzme, gubici na kraju će biti mnogo veći. Virus je kao voda, nađe svoj put, ne možemo da sprečimo epidemijski porast. Kad vidimo da učestalost bolesti raste, moramo da učinimo da porast ne bude nagao i razvučemo epidemiološku plimu i time učinimo da ima mesta u bolnicama, da svi sumnjivi slučajevi imaju dostojanstven tretman, da ne moraju satima da čekaju na hladnoći da budu testirani, da se klice rasejavaju.  Time omogućavamo da se leče ljudi od drugih bolesti, koje bi mogle da se lako izleče kad bismo imali pravovremenu pomoć. Ono što je azbuka u svemu ovome je da se testira što više, da se otkrivaju pozitivni, da se traže kontakti i drže u karantitnu. To je dobitna kombinacija i najbolji način da se bolest drži pod kontrolom”, kaže Radovanović.

Na pitanje kada se može očekivati efekat novih mera, epidemiolog kaže za sedam do deset dana, ali “pod uslovom da iskreno saopštavaju podatke”.  

“Profesionalci treba da imaju veći uticaj i da budu slušani. Ekonomski gubici će biti veliki, ali biće velika šteta i što se tiče zdravlja ljudi, ne samo od kovida-19 već i drugih bolesti. Oni koji primete simptome raka nemaju gde da se obrate. To će sve imati tokom narednih godinu-dve velike posledice na preživljavanje i kvalitet života”, kaže Radovanović.

Za vakcinu koju predsednik Srbije najavljuje da ćemo imati u decembru, Radovanović kaže da je moguće, ali samo neke minimalne količine. 

“Realno je da na proleće dobijemo dovoljno da se vakcinišu pojedine kategorije zaposlenih, pre svega lekari i medicinske sestre, oni koji su na udaru, taj prvi ešalon primarne zaštite, vitalne službe, za te ljude ćemo verovatno imati vakcine pre proleća. A u većoj meri mi ćemo biti u stanju da zaštitimo populaciju krajem leta. Treba proceniti koje su realne potrebe i kakav će biti odziv, čini mi se da ne bi više od 30-40 odsto htelo da se vakciniše. Da procenimo koliko imamo zamrzivača koji mogu da održavaju temperaturu od minus 80, mi to imamo, ali treba popisati i videti koliki su kapaciteti i osmisliti celu logistiku”, rekao je Radovanović.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

2 KOMENTARA

  1. Tacno, ali nazalost dodje i prodje blizu 80-tak Bozica prodje, a rodi se prase zakrzljano i osta takvo.

Comments are closed.