“Boris Džonson je bacio pod autobus britanskog ambasadora u Vašingtonu”

0
Foto Profimedia

Boris Džonson našao se na meti kritika nakon što je Kim Darok podneo ostavku na mesto britanskog ambasadora u Vašingtonu; torijevci optužuju Džonsona da je ambasadora “bacio pod autobus”.

Darok je okupio osoblje kako bi umirio “potresene” diplomate, a potom saopštio da više neće moći da obavlja funkciju ambasadora posle sukoba sa američkim predsednikom Donaldom Trampom pošto su procurele diplomatske depeše u kojima ambasador naziva američku administraciju nesposobnom.

Gardijan piše da je britanski ambasador doneo odluku da podnese ostavku pošto je gledao televizijsku debatu konzervativaca u kojoj je Džonson uporno izbegavao da odgovori na pitanja hoće li otpustiti Daroka ukoliko postane premijer.

U Dauning stritu, prema navodima Gardijana, vlada uznemirenost, a premijerka Tereza Mej razmatra imenovanje novog ambasadora u poslednjoj nedelji na funkciji. To bi bio svojevrsni odgovor na opštu zabrinutost da bi Boris Džonson u pokušaju da se dodvori Trampu mogao da na mesto ambasadora imenuje nekog kontroverznog.

Politički konsenzus je da je upravo Džonsonovo odbijanje da podrži Daroka dovelo do neodrživosti diplomatske pozicije. Stariji konzervativci pridružili su se oštrim kritikama na račun Džonsona, opisavši njegovo ponašanje kao “neukusno” i “vredno prezira”.

“Nadam se da će dom uzeti u obzir to koliko je važno da branimo naše vrednosti i principe, naročito kada smo pod pritiskom”, rekla je Mej aludirajući na Džonsonovo ponašanje.

Gardijan navodi da se Džonson, koji je inače sarađivao sa Darokom kao sekretar spoljnih poslova, sastao sa sada već bivšim ambasadorom i izrazio “žaljenje” zbog ostavke. Na pitanje zašto nije pružio podršku Daroku, Džonson je insistirao na tome da ga je podržao i da je “pogrešno u javnu arenu uvlačiti sluge građana”.

U međuvremenu se i dalje raspravlja o još uvek nepoznatom identitetu osobe odgovorne za curenje diplomatskih depeša, a iz ministarstva spoljnih poslova saopšteno je da će se “krivac goniti svim raspoloživim sredstvima.”

Podsekretar ministarstva Sajmon Mekdonald istakao je da je ministarstvo zahvalno na podršci koju su premijerka i sekretar spoljnih poslova pružili Daroku, ali Džonsona nije pomenuo ni u jednom kontekstu.

Ostavka ambasadora je možda razrešila trenutnu krizu, ali je pokrenula novi talas uznemirenosti u Velikoj Britaniji pošto se strahuje da je transatlantski diplomatski kalkukus trajno izmenjen.

Policija je započela istragu o osobi odgovornoj za curenje diplomatskih depeša, a usled bojazni da bi moglo da dođe do curenja novih dokumenata istraga će se fokusirati na visoko osetljive mejlove poslate određenim zaposlenima u ministarstvu.

Tramp se nije oglasio povodom ostavke, ali je jedan stariji američki zvaničnik naveo da je ovaj potez Velike Britanije, podrazumevajući pod tim Darokovu ostavku i iniciranje istrage, “verovatno u dobrom smeru”.

Odnosi Velike Britanije i SAD dodatno su se zaoštrili pošto je Mekdonald upozorio da “mora biti posledica”.

Darok će ostati na fuknkciji dok ne bude imenovan novi ambasador, što bi moglo da se dogodi u dogledno vreme ukoliko Tereza Mej donese kontroverznu odluku da preduhitri svog naslednika. Izvor iz britanske vlade naveo je da se odvija živa polemika o tome, te da se očekuje da Mej donese odluke u narednih 24 sata.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Alan Dankan osudio je Džonsonovu ulogu u aferi.

“Za nekoga ko želi da bude lider, da ne govorimo o ulozi ujedinitelja, ovo je bilo veoma neukusno zanemarivanje”, rekao je Dankan za BBC. “On je ovog fantastičnog diplomatu praktično bacio pod autobus zara svojih ličnih interesa.”

Sa tim je saglasan i Patrik Mekloflin iz redova Konzervativne stranke koji je istakao da je “neukusno videti nekoga ko želi da bude premijer kako ne uspeva da se zauzme za vredne građanske sluge koje nisu učinile ništa loše”.

“Liderstvo podrazumeva da se zauzmete za svoje ljude”, istakao je Mekloflin.

U odgovoru na Darokovo pismo u kojem on podnosi ostavku uz obrazloženje da je “nemoguće da svoju funkciju nastavlja da obavlja onako kako bi želeo”, Mekdonald je Daroku rekao da je on “meta malicioznog curenja podataka” i da zahvalio mu se na službi. “Vi ste najbolje od nas”, napisao je Daroku Mekdonald.

Kritike na Džonsonov račun upućene su delom zbog jezika koji je koristio u debati konzervativaca kada je odbio da podrži Daroka, iako je Džonsonov rival Džeremi Hant, sekretar spol.jnih poslova, istakao da očekuje da ambasador ostane na funkciji sve do penzije.

Hant je u svom saopštenju naveo da “duboko žali” zbog ishoda.

Portparolka Stejt departmenta izjavila je: “SAD i Ujedinjeno kraljevstvo dele povezanost koja nadmažuje bilo kog pojedinca i unapred se radujemo nastavljanju tog partnerstva.”