Tog 12. marta 2019. godine, na godišnjicu atentata na premijera Zorana Đinđića, srpska opozicija je povukla potez koji je predsednika Aleksandra Vučića prvi put tokom sedmogodišnje vladavine prinudio na defanzivu i povlačenje. Iz šešira političkih trikova, nakon neuspelih performansa, protesta i upada u zgrade Predsedništva i RTS-a, opozicioni velikaši izvukli su ono što im je jedino preostalo – pretnju bojkotom izbora.

„Zahtevamo momentalne ostavke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednice Vlade Ane Brnabić i predsednice Narodne skupštine Maje Gojković. Tražimo izbore na svim nivoima koji će se održati nakon 6–9 meseci u kojima bi mediji bili slobodni i ispunjeni ostali zajednički zahtevi opozicije za fer i poštene izbore”, naveli su u svom saopštenju opozicionari ujedinjeni oko „Sporazuma sa narodom“.

Shvativši da bi ih učestvovanje u još jednoj izbornoj trci pod uslovima gotovo potpune medijske kontrole i zarobljenih institucija dodatno dotuklo, a njihove vapaje o tobožnjoj diktaturi relativizovalo i učinilo izlišnim, odlučili su da vlasti uskrate legitimitet i, jednostavno, nameštenu izbornu igru prestanu da igraju. Na krilima antirežimskih protesta „Jedan od pet miliona“, tim potezom bacili su rukavicu u lice i predsedniku Vučiću, ali i EU kojoj bilo kakve turbulencije u varljivoj stabilokratiji sa nedefinisanim državnim granicama, nisu baš na listi prioriteta.

Ceo tekst Saše Dragojla čitajte u novom broju Mond diplomatika, koji se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 20. februara

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.